Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt växthus i gammal stil

/

Efter ett par år i sitt hus, som ligger alldeles vackert vid vattnet i Djupvik utanför Söderhamn, fick Anna Söderlund äntligen ett nytt växthus – vilket var det hon saknade mest från det förra huset.

Annons

För att komma till Anna och Kalle Söderlunds hus måste man åka uppför en brant slingrande backe som nästan får bilen att tveka. Men belöningen är stor – utsikten över havsviken är fantastisk. Och med tjusig utsikt över vattnet vilar det relativt nybyggda växthuset.

– Det blev precis som jag önskade, berättar Anna, som var den som gjorde ritningar över hur hon ville ha det, och sen fixade mannen Kalle och sonen Gustav det enligt hennes önskemål.

Nästan inget av materialet är nytt, och det är precis så det ska vara.

– Jag gillar utseendet på gamla saker. Vi har köpt en gammal kamin på nätet, från Los, som vi ska koppla in snart, och dörren är köpt från Arbrå.

På marken ligger tjusigt gammalt orange tegel, som paret fick från grannarna när de renoverade sitt hus.

– Det är gammal murstock från deras hus, och teglet kommer troligen från det gamla tegelbruket som låg här i byn förr. Det är ju lite kul. Och fönstren fick vi från kompisar som skulle byta.

Även om det står ätbara saker som paprika, citroner, tomater, gurka och basilika i växthuset, är det inte det ätbara som är den stora begivenheten för Anna.

– Det är blommor som är min grej! Och att odla i marken här är jättesvårt – det är nästan bara sten. Jag har grävt två rabatter men det var med spett och hacka... Mina favoriter är nog rosor, hortensior och pelargoner...och myrten. Det är svårt att välja!

Växthuset fungerar inte bara som växthus, utan har blivit som ett uterum där familjen tillbringar mycket tid. Här finns ett matbord som Kalle har byggt, och en fåtölj där Anna kan sitta och läsa i sina trädgårdstidningar. Men det är inte färdigt för den sakens skull.

– Jag är sådan att jag alltid måste ha ett projekt på gång, säger Anna Söderlund.

Mer läsning

Annons