Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv på hjul

/

Han kommer förstås till vårt möte på sin skateboard, Conny Björklund, ordförande i Söderhamns skateboardförening. Något annat kanske inte var att vänta – brädan har varit en del av hans liv i 25 år.
– Skateboardåkandet är en stor del av min identitet, berättar han.

Annons

Conny Björklund är nog definitionen av en eldsjäl – oförtröttligt fortsätter han att jobba för skateboardåkande som sport och livsstil. Föreningen är mitt uppe i en utdragen resa som handlar om en aktivitetspark. Det är fortfarande oklart om hur stor del skateboardföreningen ska ha i parken, om de ens ska vara med.

Och när vi träffas står han precis inför evenemanget BBQ Battle, som han var med och drog i gång, och nu är huvudansvarig för.

– Jag började åka 1990, när jag var 13 år. När man väl har kommit till ett visst stadie då man kan en del, då är man fast.

Han försöker förklara tjusningen.

– Det är en frihet i att åka skateboard. Man kan göra det själv, man kan göra det med andra. Man utvecklas hela tiden och kan alltid lära sig något nytt, även efter 25 år.

Conny Björklund är född och uppvuxen i Söderhamn och bor kvar, men som skateboardstad får Söderhamn inte toppbetyg.

– Stan är lite för liten för att det ska finnas rolig och bra streetåkning. Vi har en skatepark i Vågbro men den är gammal och sliten. Här i Verkstäderna har vi en lokal, som är öppen för alla. Mycket kring skateboardåkande handlar om just åkning i stadsmiljö. Men vi har lite för dålig asfalt och lite för ont om åkvänliga miljöer.

Skateboardåkare, framför allt i städer där det finns större betongparker, har fått konkurrens om åktiden av kickbikeåkare, främst barn.

– Det blev trendigt för några år sedan och en kickbike kan man stå på från dag ett, och man kan åka från det att man är tre år. Det är alltså väldigt många åkare.

Antalet mer etablerade skateboardåkare just nu i Söderhamn är lite lågt, många har flyttat, och som i alla idrotter är det ett stort "tapp" bland 15-16-åringar. Det är i den åldern man slutar – eller fortsätter. Men sett till nya och yngre åkare fylls det på hela tiden, däremot kan det försvinna lite fler av de etablerade åkare, som flyttar eller jobbar borta och inte hinner vara aktiva som förut.

– Tidigare tappade vi åkare vintertid i brist på inomhushall, nu är det nästan tvärtom eftersom vi i dag saknar en ordentlig utomhuspark, säger Conny Björklund.

I föreningen är omkring 200 medlemmar, varav 20–30 är aktiva dagligen.

– Hela min bekantskapskrets består i princip av skateboardåkare, berättar Conny Björklund.

Helt okomplicerat är det inte längre att åka för Conny – hans ledband i ena foten är helt utslitna och fotleden hoppar ofta ur led när han åker, ibland även de gånger han har stödband runt foten.

– Men jag har lärt mig hur jag ska göra för att få tillbaka foten i rätt läge igen... Även om det gör ont.

Att fortfarande åka skateboard, vid 38 års ålder, är inte jättevanligt, men tack vare att han har åkt så länge ser han tydligt trender och utveckling inom åkandet.

– Det är en oerhörd utveckling. Det tar aldrig slut. Varje ny generation är vassare än den före. Det en tolvåring lär sig nu, på nåt år, var otänkbart för kanske fyra–fem år sen. Internet gör att det finns mycket mer tillgängligt, videos att titta på och lära sig av. När jag var yngre kom det på sin höjd två skateboardfilmer per år. Och bara att få tag på en sån film kunde vara ett äventyr i sig, berättar Conny.

Och han tröttnar som sagt inte – trots lite motgångar som dåligt med ställen att åka på och minskat intresse i stan.

Han jobbar rentav med skateboardåkning och allt som hör till på heltid. Sedan några år driver han en skateboardsajt, tacky.se, och ordnar skateboardläger och tävlingar, förutom att han skriver om skateboardnyheter.

– Jag är bortrest i princip varje helg, säger Conny. Men det är bara kul.

Mer läsning

Annons