Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett annorlunda sommarjobb

/
  • Viktoria Bongenhielm sommarjobbar i en korvvagn i anslutning till Söderhamns flygmuseum på Flygstaden.
  • Den jobbigaste arbetssysslan Viktoria har tagit del av, var att servera 73 pensionärer bullar inne på Flygmuséets kafé.

Som ungdom kan det vara läskigt och svårt att hitta ett sommarjobb.

Viktoria Bongenhielm är nybliven tonåring och har precis börjat sitt allra första sommarjobb, i en korvvagn på ett gammalt militärområde.

Annons

Halva juli har passerat, och många ungdomar har redan slitit upp ogräs och rullat pensionärer i rullstolar. Viktoria Bongenhielm har däremot ett sommarjobb som skiljer sig från de flesta andra jobb. Hon extraknäcker i en korvvagn i anslutning till Söderhamns flygmuseum på Flygstaden.

– Det är roligt att vara här ute och hjälpa till, särskilt när jag får träffa nya människor hela tiden, säger Viktoria.

Viktoria bor egentligen i Visby, men besöker sin pappa i Söderhamn när hon har lov. Som nybliven tonåring har hon nu fått tillstånd att sommarjobba för första gången, det är något hon tar på största allvar.

– Det gäller att vara noga med hygienen när man ska vara i närheten av mat. Sedan får jag se till så jag inte gör tunga lyft eller hanterar farliga saker, förklarar hon.

För att få börja sommarjobba måste man ha fyllt 13 år. Då får ungdomarna göra enklare arbetssysslor som inte kräver tunga lyft och kassahantering. Viktoria följde med sin granne Lars till Flygstaden för att besöka en hobbyverksamhet förra året. Redan då fick hon förfrågan om att sommarjobba i ett kafé inne på Flygstadens museum. Men enligt lagen var Viktoria för ung för att få börja med ett lättare jobb.

– Jag var för liten för att jobba förra året. I år fick jag reda på att det fanns en korvvagn också, då var valet lätt, förklarar Viktoria.

Trots sin unga ålder är hon fullt medveten om vilka rättigheter hon har, och vilka lagar hon ska följa.

– Jag jobbar inte själv i korvvagnen, min handledare finns alltid med och sköter kassahanteringen och de elektriska prylarna som jag inte får röra, berättar Viktoria.

Viktorias föräldrar stöttar henne till att jobba. Hon erkänner själv att det känns bra att kunna tjäna en egen lön.

– Visst är det trevligt att jag kan tjäna en liten summa pengar, man blir peppad att arbeta ordentligt då, säger hon.

Den jobbigaste arbetssysslan Viktoria har tagit del av, var att servera 73 pensionärer bullar inne på Flygmuséets kafé.

– Det gick bra, men det var lite jobbigt. Min handledare fick hälla upp kaffe till var och en av besökarna, medan jag ställde fram en tallrik med bullar till dem, säger Viktoria.

Hennes arbetsdagar tröttar ändå inte ut henne helt och hållet. Hon jobbar ungefär fyra timmar om dagen på vardagarna.

– Jag önskar att det skulle kunna komma fler folk ut hit, kanske inte för att besöka museet, utan för att käka en korv med bröd och besöka miniloppisen här, säger hon.

Viktoria vill uppmana dem som är sugna att sommarjobba att tänka på två viktiga saker.

– Var inte fixerad på pengarna. Men framförallt, ge inte upp om du misslyckas med något, det kan bara bli bättre, säger hon.

Hittills har Viktoria jobbat nästan tre veckor, och nu väntar en välförtjänt resa till Turkiet och en semester på Gotland.

– Om jag blir förfrågad så kommer jag definitivt vara här nästa sommar också. Det är ju ett unikt arbete, säger Viktoria.

Mer läsning

Annons