Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esbjöns änka tog emot stipendiet

/
  • Fjolårets stipendiat Mats Öberg, med Sebastian Vogler på trummor och Filip Augustsson konserterade i en timme.
  • Stort tack i Esbjörns namn, sa hustrun Eva Svensson, som tog emot det postuma stipendiet.

Jazzmusikern Esbjörn Svensson fick sitt Jan Johansson-stipendium postumt på teatern i Söderhamn på söndagen.

Hans hustru Eva Svensson tog emot stipendiet, och hennes tal berörde.

Annons

- Stort tack i Esbjörns namn. Jag skulle önska att jag inte behövde stå här. Jag skulle önska att Esbjörn själv kunde stå här och ta emot stipendiet, men så ser det inte ut, sa Eva Svensson.

Hon pratade om det musikaliska avtryck Esbjörn Svensson hann sätta innan han omkom i en dykningsolycka i juni förra sommaren.

Och hon berättade att det är många som har varit i familjens hus och spelat efter Esbjörns död. Att uttrycka sig i musik har varit nödvändigt och livgivande för kretsen kring Esbjörn Svensson. I glädje och lust, i sorg och frustration.

Pengarna blir ett bidrag till att hålla musiken levande. Trumstockar och trumskinn går sönder, strängar brister och det finns alltid behov av en ny förstärkare. För det finns en nästa generation i huset, Ruben och Noa, som kan bli nästa Esbjörn Svensson och nästa Jan Johansson.

I fjol var det den mångsidiga pianisten Mats Öberg som fick Jan Johansson-stipendiet. Därför var det han som stod för musiken i år. Tillsammans med basisten Filip Augustsson och trummisen Sebastian Vogler bjöd han på en timme med ett flöde av toner.

 

Mer läsning

Annons