Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Ehn spelar Norén för första gången

/
  • Erik Ehn i rollen som Eugene O'Neills son Shane i Lars Noréns pjäs Och ge oss skuggorna som har premiär på Dramaten på lördag.

Hallå där, Erik Ehn, Stockholm, skådespelare från Söderhamn, som har premiär på Dramaten med Lars Noréns pjäs om Eugene O'Neill på lördag kväll. Dramatens nye chef Eirik Stubø regisserar.

Annons

Har du spelat i någon Norén-pjäs tidigare?

– Nej aldrig, så det ska bli väldigt spännande. Det är första gången för Lena Endre också som spelar modern i Och ge oss skuggorna. Det är speciellt med modern dramatik, men Lars Norén skriver briljant. Man ser att han har tagit intryck av och inspirerats av O'Neills sätt att skriva, och O'Neill har i sin tur inspirerats av Strindberg och Ibsen.

Vad handlar pjäsen om?

– Den handlar om författaren och nobelpristagaren i litteratur, Eugene O'Neill, hans liv och skrivande. Pjäsen utspelar sig under en dag i oktober 1949, på hans 61-årsdag. Hans två söner kommer hem till honom och hans hustru Carlotta för att fira födelsedagen. Eugene O'Neill spelas av Örjan Ramberg och Eugene Jr av Thomas Hanzon.

Hur är din roll?

Jag spelar en av sönerna. De har olika mammor och är alltså halvbröder. Shane är en ganska trasig figur, en tung heroinist. Han är en känslig människa i stor avsaknad av en pappa. Ett klassiskt tema i dramatiken. Båda sönerna uttrycker samma sak i pjäsen: "Allt vad jag än har gjort så är jag bara ett bihang, ett kapitel i din bok".

I somras spelade du teater i Trönö?

– Ja, fast Nathan Söderblom är bara en västanfläkt av vad Eugene O'Neill var.

Just när vi pratat färdigt och lagt på luren kommer nyheten att skådespelaren Lars Amble är död. Erik Ehn har arbetat på Dramaten i 15 år och har flera gånger spelat med Amble.

– Han var med i min första produktion på Dramaten år 2000. En midsommarnattsdröm. Och jag arbetade med honom så sent som i april i år... En mycket fin kollega, berättar han i ett kompletterande sms.

Ännu en skådespelare från Hälsingland står på Dramatens scen i höst. Den 12 september är det premiär för Sara Stridsbergs pjäs Beckomberga där Emma Broomé från Bollnäs har en stor roll.

Mer läsning

Annons