Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eric – en riktig tolvpoängare

/
  • Eric Persson firar sin tolviga tolvårsdag med prinsesstårta.
  • Kuriren för tolv år sedan. BB hade just lagt ner, och Eric föddes på Söderhamns sjukhus fast mamma egentligen skulle till Bollnäs.

I dag är Eric Persson i Ljusne unik.

Han fyller 12 år 121212. Men vad gör han klockan 12.12?

Annons

Eric är en ganska vanlig grabb i ett ganska vanligt hus på Askers i Ljusne. Han går i sexan, gillar fiske, biljard och bilar. Favoritmärket är Volvo – alla modeller. Eric siktar på att jobba på bilverkstad i framtiden.

Och så tycker han om att åka skidor. I går kväll var han på Hällmyra och tränade längdåkning.

Skidorna var sprillans. En för tidig födelsedagspresent. För i dag fyller han tolv år. Den tolfte i tolfte tjugohundratolv.

- Det är coolt. Det är inte så många som gör det, säger Eric Persson.

Han föddes inte klockan 12.12, som man hade kunnat tro i logikens namn. Han kom till världen ett par veckor för tidigt på seklets första år – och han hade bråttom ut. Så bråttom så att mamma inte hann längre än in till Söderhamns sjukhus. Där är han född, trots att BB just lagt ner. Då var klockan 08.27.

Eric gillar att fylla år i december – om det är snö. Han har önskat sig en snowracer. Och grejer för att binda egna flugor.

- Det är ganska lätt. Jag har provat.

Eric bor precis vid Ljusnan, och gillar att gå ner och fiska. Det går bra året runt, för vattnet är alltid öppet berättar han.

I dag måste mamma och pappa åka till jobbet klockan sex på morgonen. Men Eric vill gärna bli väckt med en sång trots den tidiga timmen. Sedan kommer han att fira dagen med prinsesstårta tillsammans med far- och morföräldrar och syskon med familjer.

Erics födelsedag är kanske lite magisk. Tolv är ett heligt tal i många religioner, berättar Nationalencyklopedin.

Tolv betraktades som ett kosmiskt tal, och stod för fullkomlighet och helighet. Det kan vara därför vi delar in vår tid i tolv timmar och tolv månader. Jesu lärjungar var också tolv, liksom antalet portar till det egyptiska dödsriket.

I dag kommer Eric nog att hålla reda på när klockan slår 12.12.12. Då har han lektion. Fast:

- Jag vet faktiskt inte vad jag kommer att göra då, säger Eric.

Mer läsning

Annons