Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Envisa skojare jagar datorister

/

Ingalill Viklund från Vannsätter jagas av lurendrejare som vill åt hennes lösenord och dator. Hon vet hur man undviker att gå i fällan men vill varna andra.
– Det är inte så lätt för den som är nybörjare på datorer.

Annons

Lurendrejare använder i allt större utsträckning telefon och dator som verktyg. Problemet tycks bara växa. Telefonförsäljare som lurar på gamlingar abonnemang av olika slag är vardagsmat om man följer medierna. Ett annat knep som skojarna använder är att låtsas bistå med hjälp med datorn.

Nästan varje dag får Ingalill Viklund samtal från personer som utger sig jobba för Microsoft. De pratar engelska med indisk brytning och vill att hon ska knäppa på datorn.

– De säger att jag har fått virus i min dator. Om jag inte låter dem hjälpa mig så ska min dator bli allt långsammare för att till sist krascha.

Ingalill Viklund vet bättre än att låta sig luras. Tvärtom har hon satt sig till motspjärn och ifrågasätter de som ringer. Det brukar mötas med att samtalet bryts.

– När en kvinna ringde sade hon sig representera Microsoft, men jag sade "I don't believe you". Då lade kvinnan på.

Efter det samtalet trodde Ingalill att hon var fri från lurendrejarna men redan nästa dag ringde det igen. Ingalill vet inte vad hon ska göra för att komma ur skojarnas register.

Hon gör vad hon kan för att varna andra från att göra som skojarna säger. På sin Facebooksida har Ingalill lagt ut uppgifter om hur hon har gjort, vilket nummer skojarna ringer från och hur konversationerna gått.

Flera har hört av sig med liknande upplevelser. Några har inte ens dator, men utsätts ändå för skojarna.

Polisen har tagit emot flera samtal om datorskojarna men kan inte göra något. Det enda säkra lösningen är att inte lyssna på skojarna, inte ladda ner något av deras program eller lämna ut lösenord över telefon.

Mer läsning

Annons