Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sjukdom framhejad av omvärlden

/
  • Ortorexin kom smygandes mitt i livet för Ingela Söderqvist. Men hon såg inte själv att sjukdomen tagit över hennes liv.
  • Ingela Söderqvist jobbar i dag som mentor åt personer med ätstörningar.

"Fitspo", "min resa räknas" och "aldrig vila". Känns det igen? Dessa är några av de hälsoinriktade hashtaggarna som tagit upp en stor del av mångas sociala medier-flöden de senaste åren. Gränsen mellan att vara hälsosam och allvarligt sjuk är hårfin.

Annons

Ett svettigt axelpass är precis avklarat. 23-åriga Ellinor tar en klunk vatten, tar snabbt upp telefonen och byter spellista. Hon ska avsluta med intensiv cardio. Snabbt kollar Ellinor Instagram, och en spegel-selfie senare står Ellinor på löpbandet.

1997 myntade den amerikanska läkaren Steven Bratman begreppet ortorexi nervosa. Orthos och orexia, på grekiska "korrekt eller rätt" och "aptit" tillsammans med det grekiska ordet för besatthet, fick beskriva en näst intill manisk hälsosträvan.

I dag är sjukdomen utspridd, trots att ingen egen medicinsk diagnos enligt DSM IV finns ännu. Sjukdomen räknas som ÄS UNS, "Ätstörning utan närmare specifikation."

Ingela Söderqvist från Söderhamn var mitt i livet när ortorexin vände upp och ned på tillvaron. Idrott har alltid varit en relativt central del av hennes liv. Under uppväxten var det allt från skidåkning till friidrott, men när hon var i 27-årsåldern handlade allt plötsligt om löpning. Allt.

Ingela minns inte hur allt började. Men plötsligt började det ätas mindre, och träningen maxades. Där och då var det inga konstigheter, men så småningom gick allt i överstyr. Vid lunchdags på jobbet drogs ofta ursäkten "jag ska hem och äta", vilket för Ingela innebar att öppna kylskåpet och ta ett kex. Inget mer, ofta mindre. Så en dag satt favoritjeansen plötsligt pösigt. Maken gav en kväll pikar om hennes överdrivna hälsotänk.

– Men jag viftade bort det, jag tyckte att jag hade koll. Och det var allt det handlade om, kontroll, säger Ingela.

Läs också: Extremträning är det nya lagom

Först när kamraterna på gruppträningspassen började kommentera hur tunn Ingela såg ut, insåg hon själv att det kanske låg något i det maken sagt. Omvärlden reagerade skärrat, men ändå var det svårt att hejda sundhets-hetsen. Ingela sprang, sprang och sprang, och tillslut skippade hon de extremt sunda måltiderna helt. Kroppen började ta stryk. Omedvetet och målmedvetet fastnade Ingela i en destruktiv ond cirkel. Träningen blev ett sätt att dämpa ångesten, snarare än något roligt. Med den bortträngda hungern kom även frustrationen.

– Jag var oerhört lättirriterad, på allt och alla. Inklusive barnen, som gick på sexårs den här tiden, säger Ingela.

Bägaren rann över när närmsta vännen på allvar satte ned foten.

– Samtidigt som jag ville ordna upp allt på egen hand var det som att jag ropade på hjälp i tystnad. Så på det sättet var det skönt att omvärlden reagerade, berättar Ingela.

I dag ser livet annorlunda ut. Ingela har inte vägt sig sedan hon blev friskförklarad. Men vägen till en undanställd våg har varit tuff. Efter att Ingela fattat mod och sökt hjälp var läkarna var stenhårda i sin dom. Ingela var tvungen att äta upp sig - omgående. Strikta matscheman, täta kontroller och många kurator-samtal fick henne på rätt bana igen. Men farhågan att gå upp i vikt för snabbt var ständigt närvarande. Hjärnspökena försvann inte över en natt.

– Det här skedde på våren, innan vi skulle på utomlandssemester, och då hade jag ju verkligen ångest över att gå upp, livrädd att gå upp tio kilo på några veckor, säger Ingela.

Hon hade tappat alla måttstockar.

– Jag var hemskt mager, men såg det inte då. Bara att avgöra hur stora potatisarna skulle vara när de skulle vara "äggstora" var en utmaning. Jag hade tappat uppfattningen, säger Ingela.

Läs mer: Marikas största seger

De gamla matschemana ligger i dag lådan till nattduksbordet.

– Jag har det kvar som en påminnelse och trygghet, till att det där inte ska få hända igen, säger Ingela.

I dag frivilligarbetar Ingela som mentor till ortorexi-drabbade via föreningen Frisk och Fri på sidan om undersköterskejobbet. Även om hon hjälp allt från 70-åringar till personer som insjuknat vid 11 års ålder är det mestadels unga personer som söker hjälp. Många är 90-talister, av den så kallade internet-generationen, och Ingela tror på ett samband mellan ortorexi och den digitala träningsboomen i sociala medier.

När Ingela insjuknade var omvärldens snabb på att haja till, i stället för ett heja på. För 23-åriga Ellinor är det i princip omvänt. En känsla av att vara otillfredsställd infinner sig snabbt om inte målen inom träning och mathållning uppnås - dagligen. Samtidigt genererar dubbla löprundor, sallad till lunch och gärna ett styrkepass på julafton på instagram många hejjarrop. Ju mer hälsosamt, desto mer likes.

– Jag ser inte problematiken med att vara hälsosam, det är något alla vill vara i dag. För mig är ju träningen en livsstil, och läget jag är i dag har jag kämpat flera år för att uppnå. Visst, jag kan erkänna att det känns som en psykisk katastrof om jag inte får mitt dagliga gympass, men är inte människan till för att röra sig då? Det är ju lite meningen med livet, med kroppen, säger Ellinor.

Den pepp Ellinor känner varje gång hon läser av flödet, och det faktum att hon inte ser något problem med träningshetsen, är just den blindhet Ingela flaggar som varningstecken. Berömmet och bekräftelsen trillar in ju mer sjukdomen tar över.

– I dag ska det ju vara "nyttigt", man ska träna för att leva längre och så vidare. Men när det hela tiden kretsar kring den överdrivna hälsan är det för mycket, säger Ingela.

En anledning till varför det ännu inte finns en diagnoskod för ortorexi sägs vara för att sjukdomen i många fall övergår till anorexia. Det är få som drabbas fysiskt av sjukdomen på samma sätt som Ingela gjorde, men desto allvarligare kan det mentala lidandet vara. Men Ellinor ser inte problematiken. Hon mår ju bra. Hon har koll.

Löpningen är klar för den här gången. Ellinor helt slut, och en proteinshake slinker snabbt ned. Utmattad sätter hon sig på bänken och tar upp telefonen för att kolla hur många likes spegelbilden genererat. "Fit is the new skinny" står det i bilden längst upp i flödet.

Mer läsning

Annons