Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pigg 20-åring

/

För 20 år sedan var det ytterst nära att all skog kring Lugnesjön avverkades.
Tack vare en räddningsinsats blev den kvar.
Ur kampen föddes Lugnesjödagen.

Annons

Vid strandkanten trängs barn och vuxna i geggan. Håvarna fylls snabbt med vattendjur. Glada rop och skratt hörs "Pappa! pappa! Titta vad jag fångat".

På en bänk står skålar uppställda och en tålmodig Theo Overeem, Friluftsfrämjandet, berättar om vattendjuren. Det har han gjort i 20 år nu.

Det är ingen självklarhet att Lugnesjödagen finns. Det är mycket tack vare Kjell Jansson, fågelklubben, som uppemot 300 barn och föräldrar varje år kan njuta av den unika naturen i området.

- Jag gick här en dag 1991 och såg en massa käppar i skogen. Det visade sig att all skog skulle huggas ner mellan Lugnesjön och Vadtjärn, säger han.

Han ringde naturvännerna Gunnar Bodlund och Bengt Sundström och tillsammans fick de ut kommunstyrelsen med kommunalrådet Stig Wigren i spetsen till området.

- De sa direkt att det här ska vi spara. Och nu är allt ett stort naturreservat, tidigare var bara området närmast sjön som var skyddat. Det känns bra att vi lyckades, säger Kjell Jansson.

Men innan allt var klart skapades Lugnesjödagen för att få upp ögonen hos allmänheten

- Naturlivet är rikt och det är ett rekreationsområde som uppskattas av söderhamnarna. Skolklasser, förskolor, motionärer, hundägare och ryttare är alla här, säger Kjell Jansson.

I en glänta bredvid den lilla bäcken hörs de välbekanta orden "Hej kollikok". Mulle är lika självklar som Theo Overeem på Lugnesjödagen.

Den grönklädda varelsen berättar om naturen för närmare 50 barn. Mulle viftar med svansen och undrar om barnen kan någon låt om en ekorre. Det kan de.

Det kryllar av aktiviteter i skogen. Nya för i år är Scouterna. De satsar stort och visar stolt upp verksamheten. Succén var given med tävlingen gissa bajset.

Mer läsning

Annons