Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En möjlighet med många bottnar

/
  • Gösta och Britt Stenegren som har bott ihop i 53 år ser flera dilemman med parboende. De ser det inte som självklart att flytta med om den ene blir i behov av plats på ett boende.

Parboendegarantin är en politisk kovändning, som i sin tur kan ge livet olika vändningar för äldre människor. Det är inte säkert man vill bo ihop på hemmet.

Annons

Gösta Stenegren, 81, och Britt Stenegren, 77, har varit gifta sedan 1958. De hör båda lite dåligt och samtalar därefter, berättar de. Däremot uttrycker de sig klart och tydligt runt parboendegarantin, ett ämne de funderat över. De ser att pressen kan bli stor på den friskare partnern att flytta med.

– Tanken är ju i grunden positiv. Men även om det är frivilligt kan möjligheten vara en belastning för den ene. Det är inte lätt att säga nej om den som är i behov av vård vill att man ska följa med, säger Gösta Stenegren.

Han tänker på de som har haft jobbigt med att vårda sin partner och som av den anledningen, eller andra, kanske inte törs säga nej till möjligheten. Pressen kan komma från partnern eller från barn.

Gösta och Britt vet var de har varandra efter att ha bott ihop i 53 år. Han är nöjd med att efter hand ha släppts in köket, medan Britt fortfarande har hand om städningen. Om en skulle behöva plats på ett boende är det inte givet att den andra skulle flytta med, enas de om. De tror mer på att besöka den som flyttar i väg.

– Så pass självständiga är vi att vi båda två att vi inte är beroende av varandra, säger Britt och Gösta säger att han skulle vara nöjd med ett besök var tredje dag.

Stenegrens har så smått funderat på att skaffa lägenhet, men så länge de klarar snöskottningen bor de kvar i huset. De har hälsan och den svåra frågan om parboende ligger alltså i framtiden.

För det är komplicerat, håller Sven Erik Jansson med om. Han är sekreterare för PRO:s Gävleborgsdistrikt och har sett parboendets positiva effekter för sina föräldrar och tror på idén.

– Valfriheten ska finnas, man ska ha möjligheten och det är det viktiga. Men inget ska vara tvingande. Ett bra beslut, heder åt Söderhamns kommun.

Mer läsning

Annons