Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En minut för drunkning

/
  • Gerda, 12 år, och Frans Björklund, 9 år, bor under sommaren på ett lantställe i Söderhamn och badar inte i strömt vatten.
  • Gerda, 12 år, och Frans Björklund, 9 år.
  • En drunkning kan gå både snabbt och tyst.
  • Nada och Alaa Hussen håller sig i strandkanten när de badar med barnen Amanda och Teim.

Antalet drunkningslarm från södra Hälsingland har ökat de senaste åren. Samtidigt har färre drunknat i Sverige i sommar jämfört med förra året.

Annons

Kommunalförbundet södra Hälsingland, KFSH, som bevakar Söderhamn, Ovanåker och Bollnäs, har fått in fler larm om befarade drunkningar jämfört med tidigare år. Nio stycken i år jämfört med sju stycken år 2014 och fem året dessförinnan. Statistiken visar inte antalet omkomna.

Samtidigt säger siffror från Svenska livräddningssällskapet att färre personer drunknat i Sverige under den här sommaren jämfört med den förra. 39 personer i juli 2014 jämfört med 23 i år.

Johan Andersson vid Räddningstjänsten KFSH säger att risken för drunkning är stor när alkohol är inblandat.

– Då förlorar man omdömet och får sämre koll på hur kroppen beter sig, säger han.

En drunkning kan gå riktigt snabbt och ske i tysthet. När drunkningsreflexen sätter in tar instinkten över. Armarna trycker sig ner mot vattnet som en hävarm för att skjuta upp munnen över ytan, utan att benen hjälper till. Detta tar mycket kraft och man orkar i regel inte längre än 20 till 60 sekunder, enligt den amerikanska kustbevakningstidningen On Scene Magazine. När munnen väl är över ytan hinner man oftast inte andas tillräckligt för att ropa på hjälp innan man åter är under vatten igen.

För att minimera riskerna har Johan Andersson några tips:

– Ha alltid flytväst när du är ute på sjön. Då ökar överlevnadschanserna avsevärt om du ramlar i vattnet. Tala alltid om för folk om du ska ut, undvik att vistas ensam vid vattnet och lämna aldrig barn utan uppsikt, säger han.

Familjen Hussen från Söderhamn sitter och fikar på Stenö havsbad och berättar att de aldrig låter barnen gå ut på djupt vatten.

– Vi brukar hålla oss i strandkanten och vi är med och håller koll på barnen när vi badar, säger Nada Hussen.

En bit bort leker tolvåriga Gerda Björklund med sina syskon på stranden. Hemma hos henne har man alltid flytväst på bryggan och vuxna är med när barnen badar.

– En gång badade jag med bara några kompisar, men då hade jag fått okej från mina föräldrar först. Jag badar inte där det kan vara strömt och man kan dras iväg snabbt, säger Gerda Björklund och går ner till strandkanten med sin bror.

Mer läsning

Annons