Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En liten klubb för manlig vänskap

/
  • Hängivet. Åke Andersson och Tommy Hammarbäck har tatuerat in ölklubbens logotyp. I bakgrunden Curt Lagerquist, Jan Nilsson och Anders Pihlgren.
  • Anders Pihlgren klurar på beska, brödton och alkoholhalt. Det viktiga är att träffas. De hade lika gärna kunnat samlas kring något annat än ölprovning.
  • Lena Hammarbäck hjälper till och häller upp fyra ölsorter, så att männen kan blindtesta. På hyllorna står tomflaskor från Humle & Dumles 20-åriga historia.

I en topprenoverad bryggstuga i Källene samlas ett gäng herrar för sin 151:a ölprovning. Ölklubben Humle & Dumle firar 20 år, och de har smakat sig igenom hundratals sorter. Men det här är inte en historia om öl. Detta handlar om manlig vänskap.

Annons

Sju grånade vänner. De har träffats sista torsdagen i månaden sedan 1991.

Under sina 20 år tillsammans har de gått igenom tunga prövningar på jobbet. Det är ensamt och blåsigt på toppen, brukar man säga. Curt Lagerquist var frontfigur när Söderhamns akutsjukhus lades ner. Anders Pihlgren var kommunens högsta tjänsteman och fick plötsligt sparken med förklaringen att hans ledarskap inte var i takt med tiden.

Ölklubben Humle & Dumle har erbjudit en självklar gemenskap under alla år. Här har männen kunnat ventilera utmaningar och jobbiga händelser.

- Det här är ett vattenhål för oss elefanter, konstaterar Åke Andersson, personalchef på Söderhamns sjukhus på 90-talet.

På Humle & Dumle finns inte många hemligheter. Här diskuteras allt utom de mest privata relationsproblemen. Och det som sägs på klubben stannar på klubben. Männen diskuterar politik och idrott, aktuella händelser i världen och lokalt. Ibland är de så osams att väggarna skakar, hävdar de.

Men vännerna värnar sina olikheter. Hade de tyckt lika om allt hade det inte blivit lika intressant att umgås. De erkänner att det var en del tuppfäktning i början. Män som är vana att bestämma vill gärna vinna diskussioner.

I Humle & Dumle har ingen ny någonsin valts in. Klubben kommer att dö med sina medlemmar.

Från början var de åtta personer – Bernt Nord gick bort 2006. Men i vängänget är han högst levande. Varje år vid lucia går de till hans grav och tänder ett ljus. Sedan går de och dricker öl. Förstås.

Om 15 år finns kanske bara tre "Dumlar" kvar, funderar Tommy Hammarbäck.

- Jag ger mig fan på att de kommer att fortsätta träffas och ta en pilsner.

Mer läsning

Annons