Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hälsning från andra sidan planeten

/

Ung-redaktionen förändrades en del i och med studenten i våras. Några har tagit sikte på nya saker i livet och flyttat hemifrån, och därmed lämnat Ung.

En som tog ett rejält kliv bort var Tess Nylander, Ung-medarbetaren som flyttade hela vägen till Nya Zeeland för ett år bland fruktträd, smoothies, äventyr och träning.

Annons

Hej vänner, familj, vänner, Söderhamn, Sverige!

Jo, för er som inte vet har jag flyttat. Det var en lång flygresa, närmare 36 timmar. Jag gjorde ett stopp i Bangkok på sisådär tretton timmar. Utanför var det kanonväder med strålande sol och riktig sommar. Mina drömmar att komma ut tog slut när det kom fram en liten kort kvinna till mig. Hon var iklädd flipflops och för korta byxor och sa att jag absolut inte fick ta mig ut, det kostade både pengar och tog tid. Så efter ett och annat sovande på stengolv och ett evigt letande efter Wi-fi var jag äntligen framme. "Welcome to New Zeeland."

Jag har tagit mig iväg ensam, bort från vänner, familj och allt som heter trygghet. Bort till andra sidan jorden. Äventyrets land, Nya Zeeland. Här tänkte jag skaffa mig ett nytt liv (för ett tag). Ny stad, ny mat, nya fruktträd (jag kan inte annat än älska alla fruktträd som finns här) och studera till personlig tränare som tar ett år.

Så innan jag kom hit trodde jag att det skulle vara tropisk värme, stekande på stranden och solsken från morgon till kväll. In your face! Här är det full vinter. Vinter i Nya Zeeland innebär regn och stark blåst (jag skulle kanske kalla det storm).

Men sen ska ni veta att mitt område är väldigt fint. Jag bor i en by 2 kilometer utanför staden Auckland. Ponsonby kallas den. Det är ett stort internathus med 50 andra internationella studenter. Och ja, huset är stort, väldigt fint och har till och med städning av rummen en gång i veckan. Området är ett finare område med mandarinträd, citronträd och massa annat. (Ja, jag pallar mandariner dagligen på vägen till skolan). Runtomkring mitt hus är det höga palmer, utsikt till havet från ena fönstret och Aucklands stad utöver det andra. Det är 100 meter ner till hamnen där det är fullt med båtar och en tio minuters promenad ner till stranden.

Så i skrivande stund har jag precis kommit hem från ett bungy jump från en bro. 40 meter upp i luften och jag fick till och med doppa huvudet när jag kom ner. Det var asballt, grymt, häftig och väldigt skoj. Någonting jag rekommenderar för alla människor!

Just nu har jag bott i Nya Zeeland i fyra veckor. Och hur ser mitt liv ut hittills? Jo jag tränar, pluggar, hänger, köper smoothies (de är experter på smoothies här) och virrar omkring i Auckland. Jag är ingen storstadsmänniska så mitt lokalsinne hänger inte med. Jag har precis blivit medlem på världens häftigaste gym. Les Milles heter det! Det har tre våningar med utrustning, träningssalar, gratis personlig träning och jacuzzis. Där spenderar jag många av mina lediga timmar. Men även fast jag springer på gym och pluggar till personlig tränare kan jag inte påstå att jag blivit nyttigare, än. Godis, glass, smoothies, pizza är tokbilligt och kanongott.

Nog om det. Visst är det så att jag längtar hem ibland. I alla fall lite. Men jag har dom här som kan bota min hemlängtan sjuka. Jag har ju även hört att ni i Sverige inte har bästa och varmaste sommaren heller. Men om någon i Sverige har en kaviartub över får hen mer än gärna skicka ner den. Jag saknar detta pålägg som inte finns här.

Så om man ska sammanfatta denna resa hittills är jag mycket nöjd med landet. Jag älskar det. Det är väldigt coolt. Folk simmar med hajar, åker forsränning, surfar, gräver upp vatten från en varm källa och badar, åker man på en bro kan man se folk hoppa bungyjump. Samma sak i stan hoppar folk för fullt från ett högt torn. Väldigt häftigt och vackert land. I framtiden tänkte jag först och främst försöka klara av skolan. Men även resa runt lite i Nya Zeeland och ta mig över till Australien. Det är bara 4 timmar flyg dit för 200 kronor (!)

Jag tänkte också skicka en hälsning till dom som har skickat iväg svenska OS-truppen. Nya Zeeland skrattade åt oss och våra blå och gulrandiga tröjor på invigningen. Vart tusan fick ni tag i dom?

I alla fall kommer jag hem på lov i vinter och är hemma ett tag. Då vill jag att alla ni vänner svänger förbi på en fika och hälsar. Fram tills dess hälsar jag er i Sverige så gott. Glad sommar så syns vi till jul.

Mer läsning

Annons