Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En golden är guld värd

/
  • Golden retrievern är en populär hund i Söderhamn, det visar Jordbruksverkets tio-i-topplista. En av de som fallit för rasen är Linnea Tjernberg i Sandarne som här är ute och leker tillsammans med tvååriga Sessan.

Nästan varannan hund i Söderhamns kommun är en blandras. Störst därefter är golden retrievern som står för en knapp tiondel.
– En golden är lugn och harmonisk. Det är en bra familjehund, säger Linnea Tjernberg som har tvååriga golden retrievern Sessan.

Annons

20-åriga Linnea Tjernberg har alltid älskat hundar. När hon var 13 gick drömmen om egen hund äntligen i uppfyllelse när hon fick sin första hund, golden retrievern Zelda.

– Hela familjen var med och bestämde vilken ras det skulle bli, och en golden är en lämplig hund för många. Den är med på det mesta. Jag tror att det är det som gör den populär, säger Linnea Tjernberg.

I augusti 2009 fick Linnea Tjernberg sin andra golden retriever, tvååriga Sessan.

Enligt statistik från Jordbruksverket är golden retriever den vanligaste hundrasen i Söderhamns kommun, om man inte räknar blandraser.

Efter golden retrievern på Söderhamns tio-i-topplista kommer pudel, schäfer och jämthund i en tät följd. Sedan är det en bit ner till jack russel terrier, labrador retriever, cavalier king charles spaniel, hamiltonstövare och engelsk springer spaniel.

Enligt en lag från 2001 måste hundägare märka sina hundar och registrera dem hos Jordbruksverket. Det är utifrån den statistiken som listan är gjord.

Mer läsning

Annons