Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fråga för kommunfullmäktige

/
  • Nils Westling ordförande för revisionskollegiet i Söderhamns kommun tänker lyfta frågan till kommunfullmäktige.

Kommunens revisorer kommer att kalla överförmyndarnämndens ordförande till ett samtal.
– Vi måste bedöma vad som är korrekt och riktigt. Men vi ser domen i Västerås som en vägledare, säger Nils Westling.

Annons

Nils Westling är ordförande för revisionskollegiet i Söderhamns kommun.

Förra veckan kallade han in revisorerna för att diskutera frågan om kommunen kan använda sig av ett vinstdrivande företag för uppdrag som god man och förvaltare.

– Den här frågan dök upp helt nyligen och vi bestämde oss för att titta vidare på vilka regler som gäller, säger han.

De beslutade även att kalla överförmyndarnämndens ordförande Mattias Benke (S) till ett samtal för att höra hur han och nämnden ser på frågan.

– Vi måste bedöma vad som är rätt och riktigt. Men vi ser domen i Västerås tingsrätt som en vägledare. Uppdraget som god man och förvaltare bygger ju på ideellt arbete där ett visst arvode utgår, säger Nils Westling.

Han vill inte uttala sig om det är rätt att Optio får ett högre arvode och varför deras utbetalningar sker var tredje månad när de övriga får arvodet utbetalt en gång om året. Det är det granskningen ska komma fram till, menar han.

– Vi har även fått skilda åsikter om vem som beslutar om arvodets storlek, om det är fullmäktige eller överförmyndarförvaltningen. Det måste också redas ut.

Enligt Agneta Zedell som är förbundsordförande för Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare, RFS, börjar det bli allt mer vanligt att kommuner slutar rekrytera nya förvaltare eftersom det är bekvämt att använda sig av Optios tjänster.

Hur ser du på det?

– Det är allvarligt om det är så, säger Nils Westling.

Mattias Benke säger att det inte finns något tak för hur många uppdrag en gode man eller förvaltare får ta på sig. Är det rimligt att två personer delar på 85 uppdrag runt om i landet?

– Det finns ingen gräns på det sättet, men överförmyndaren måste titta på vad som är rimligt. Men ska man ha kontakter med uppdragsgivarna, klienterna, så kan ju inte arbetet skötas från ett skrivbord, säger Nils Westling.

Frågan kommer att lyftas i fullmäktige för ett politiskt ställningstagande.

Mer läsning

Annons