Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En första avstämning

/

Satsningen på kulturskoleakademin har pågått i ett halvår.

Efter mycket repetitioner framförde tre elever sin första terminskonsert.

– Det här är en första avstämning, en redovisning av terminen kan vi kalla det, säger läraren Peter Vosveld.

Annons

Hösten 2010 startade Söderhamns kulturskola utbildningen kulturskoleakademin, riktad mot elever som siktar på en yrkeskarriär som musiker. På tisdagskvällen genomförde tre elever, Calle Stenman, Mats Hägerlind och Evelin Elfström, satsningens första konsert.

– Det här är vår satsning på elever som har ett specialintresse. Vi ska ge de eleverna som har förmågan utrymmet och möjligheten att kunna satsa på en yrkeskarriär som musiker, säger kulturskolechefen Michael Brask.

Tisdagens konsert fungerade som en redovisning av den första terminens arbete. Evelin Elfström började spela piano som femåring och efter det gick musikintresset upp och ner i perioder. Nu är det fiolen som gäller för henne. Under konserten spelade hon bland annat Meditation från operan Thais.

– Det är väl sen två eller tre år tillbaka som jag verkligen har satsat, säger hon och berättar att hon efter studenten har siktet inställt på en musikskola i Amsterdam.

Trion går första året på gymnasiet. Mats Hägerlind, som har spelat trombon sedan sjuårsåldern, valde att framföra Lars-Erik Larssons Concertino samt Alexandre Guilmants stycke Morceau Symphonique.

När eleverna har gått ut kommer trion få en internationell examen utifrån ABRSM:s (The Associated Board of the Royal Schools of Music) kriterier.

– En internationell jury bedömer och certifierar för den nivå man är på, säger Peter Vosveld, som utöver sin lärarroll fungerar som projektledare.

Mer läsning

Annons