Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En försmak på vuxenlivet

/
  • Viktoria Hedberg trivs bra på lärlingsprogrammet och praktiken på Waynes Coffee.

Lärlingsprogrammet är en försökverksamhet från Skolverket som Staffanskolan nappat på. Programmet är ett samarbete mellan gymnasieskolan och flera olika företag i Söderhamn. Tanken är att eleverna som går utbildningen ska få chans att specialisera sig inom de områden de är intresserade av, samtidigt som de kan stanna kvar i hemkommunen.

Annons

Viktoria Hedberg är en av eleverna på utbildningen och hon gör nu sin arbetsrelaterade del på Waynes Coffee.
- För dem som i framtiden vill bli till exempel plåtslagare, laserstansoperatör, eller satsa på andra detaljerande yrken, är det här ett snabbare sätt till utbildning, säger Petra Gillebert som är projektledare för Lärlingsprogrammet.

Eleverna läser alla obligatoriska kärnämnen som ingår i studieplanen två gånger i veckan tillsammans och är de övriga tre dagarna ute på praktik. Viktoria Hedberg som valt att rikta in sig på hotell- och serviceyrket tycker att arbetsplatsen på Waynes Coffee öppnar upp till mycket kontakter.

- Det är en utvecklade arbetsplats där det händer jättemycket, vilket är roligt, säger hon.

Hon tror att hon och hennes kamrater som studerar på det här viset får ett litet försprång ut i vuxenlivet.

- Jag tror att vi vet tidigare vad vi vill vidareutbilda oss till efter gymnasiet. De som bara sitter i skolbänken och tror att de vill jobba på ett café som jag, kan inte veta innan de testat yrket i praktiken.

Lärlingsprogrammet är en försöksverksamhet som Skolverket önskar införa i gymnasieformen från 2011 och rapporten från Söderhamn visar att eleverna uppskattar den nya utbildningen.

- Vi har testat i två år nu och vi har inte fått ett enda avhopp och bara positiva reaktioner, berättar Petra Gillebert.

Mer läsning

Annons