Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag med arbetshästar i fokus: "Hästar är inte bara hopp och dressyr"

/

Den som vill uppleva en hästbrukardag ska åka till Trönö den 6 augusti. Då arrangerar Trönös kör- och ridsällskap en hästbrukardag – en utbildande familjedag med hästen i fokus.

Annons

På åkern bakom Trönö lanthandel kommer det att bli full aktivitet första lördagen i augusti. Då arrangeras för tredje året en hästbrukardag.

– Hästen har haft en viktig roll på landsbygden. Starka arbetshästar hjälpte tidigare till i jordbruket och i skogen och det är den traditionen vi vill visa när vi arrangerar dagen, säger Eva Wallin.

– Hästar är inte bara hopp och dressyr, säger Anna Sjölin.

Eva Wallin och Anna Sjölin i Trönö blev vänner tack vare det gemensamma hästintresset. När vi ses är det bara några dagar innan midsommar och alla programpunkter för hästbrukardagen i augusti är inte spikade.

Men en självklar aktivitet, som de tidigare fick finfin respons på, är när hästar arbetar med att slå hö. Sedan får den som vill i publiken hjälpa till att hässja hö, på gammaldags vis.

– Jag har lärt mig att köra häst och vagn av erfarna hästgubbar. Nu känns det viktigt att visa den yngre generationen hur det gick till, det är som att vi förvaltar ett arv, säger Eva Wallin.

Hon berättar om tidigare år om när erfarna hästgubbar – som tidigare arbetat med hästar i skog och i jordbruk – satt sig längst fram för att på bästa sätt kunna se hur hästarna arbetar.

– Några har fått en tår i ögonvrån. Det är något visst att se en häst i arbete, säger Eva Wallin.

– Ja, och många yngre blir inspirerade och vill lära sig. Då lotsar vi dem vidare, säger Anna Sjölin.

Förutom att hässja hö kommer det att bli uppvisningar. För att nämna några kommer Alexandra Rahm från Forsa med sin trotjänare och visar hur man kan bedriva boskapsskötsel med hjälp av en häst. Det är ett mycket välmeriterat ekipage. Sofia "Offa" Helander ska visa frihetsdressyr, något som brukar imponera. Hästbrukardagen kommer i år också ge plats till en hund, det är inte mindre än schäfern Citrine som är godkänd och licensierad Servicehund för diabetiker tillsammans med matte Sofia Björklund. De ska visa hur hunden arbetar för att ha stenkoll på Sofias blodsocker. Under dagen finns det också möjlighet för barnen att testköra käpphästar, rida ponny och det blir servering och kolbullar, för att nämna några fler programpunkter.

– Vi vill arrangera en utbildande familjedag där hästen är i fokus, säger Eva Wallin.

Mer läsning

Annons