Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En chef med visioner: "Man ska kunna känna en stolthet för Söderhamn"

/
  • Jan Brandberg är näringslivschef i Söderhamn.
  • Jan Brandberg sitter på Faxepark i gamla stationshuset, men om han får bestämma byter Faxepark snart namn till Söderhamn Innovation Park.
  • I sin iver att förklara fyller han snabbt whiteboarden med ord, cirklar och streck.

I januari tillträdde Jan Brandberg som näringslivschef i Söderhamn. En tjänst som han redan när han läste platsannonsen kände att den skulle passa honom som handen i handsken.
– Allt jag har hållit på med tidigare har kokats ihop mot näringslivsutveckling. Nu är jag där jag känner att jag vill vara, säger han.

Annons

Jan Brandberg står och suddar sin whiteboard. Han ritar gärna för att förklara sina idéer och om bara några minuter ska tavlan återigen vara full med ord, ringar och streck.

Läs också: Han blir ny näringslivschef i Söderhamn

Han går nu in på sin tredje månad som näringslivschef i Söderhamn, och det har inte varit någon mjukstart på jobbet.

– Det har varit en lärorik tid. Allt är nytt för mig – ny plats, nya företeelser och nya personer. Det har handlat mycket om att skapa relationer, säger han.

Han kommer från en bakgrund inom näringslivet, och en stor del av hans yrkesliv har ägnats åt marknadsföring och utbildning inom både privat och offentlig sektor. Han har länge kallat sig för samhällsutvecklare och nu kan han verkligen vara det.

– Nu har jag rätt plattform för att testa mina idéer. Jag är ingen förvaltare. Jag är mer lösningsorienterad – en innovatör och entreprenör, säger han.

Jan Brandberg reser sig upp och börjar rita och förklara hur han vill att Söderhamns kommun, företagare, invånare och besökare ska jobba ihop för att skapa ett attraktivt Söderhamn.

– Kommunen ska vara motorn men det är företagarna, alla boende och alla besökare som ska var ambassadörerna för staden. Man ska kunna känna en stolthet för Söderhamn, säger han.

Vecka fem nästa år är det SM-vecka i Söderhamn. Jan Brandberg ser det som ett tydligt mål att jobba mot. Han pratar om SM-veckan som en katalysator där man kan se hur hans idéer fungerar. Målet är att ge besökarna en bestående känsla av Söderhamn som en trevlig och välkomnande plats.

– SM-veckan är viktig för fler delar av kommunen än de flesta inser. Det ska göras ett arrangemang som det slår gnistor om, men för att göra det måste vi jobba gemensamt. Kommunen har ansvaret och är oljan sedan är det företagarna och invånarna som driver det framåt, säger han.

Jan Brandberg återkommer till att vi ska känna stolthet för Söderhamn. Själv bor han i Västerås och veckopendlar hit av familjeskäl, men när han är här är han 100 procent fokuserad på arbetet.

– Jag kände direkt att ska jag vara här så ska jag vara det fullt ut. Det som gör det möjligt för mig att lägga ner så mycket kraft i jobbet är att det är så vansinnigt roligt, säger han.

Den första tiden på jobbet har i stort gått ut på att skapa kontakter. Nu känner Jan Brandberg att arbetet med att verkligen implementera sina idéer kan börja.

– Det finns naturligtvis massor kvar att göra, men nu känner jag att jag börjar komma in i en ny fas i arbetet. Jag har börjat få återkoppling på mina idéer och många tycker det är intressant, säger han.

Läs också: De vill bli nästa näringslivsutvecklare i Söderhamn

Han pratar om hur Söderhamn måste utnyttja samarbetet med CFL och Högskolan i Gävle för att ge företag mer stöttning i form av forskning och utveckling. Man måste ha en lyckad integration för att ge alla som vill starta företag rätt hjälp, och man måste ha ett bra företagsklimat så etablerade företag vill satsa i Söderhamn.

I Bollnäs har flera stora företag etablerats den senaste tiden, och Söderhamn får inte halka efter. Jan Brandberg menar att Bollnäs i vissa fall har ett bättre geografisk läge, eftersom man inte på samma sätt konkurrerar med Hudiksvall och Gävle. Samtidigt måste Söderhamn utnyttja sin plats vid E4 för att attrahera företag.

Läs också: Då öppnar Biltema i Bollnäs

– Vi kan inte flytta på staden. Havet och skogen ligger där den ligger. Det gäller att hitta sätt för att företag och besökarna ska komma hit. Och när de kommer ska de känna sig välkomna, säger han.

Tavlan är fullklottrad och det är återigen dags för att sudda. Jan Brandberg har passionen och visionerna för att göra Söderhamn till en mer attraktiv stad. Nu återstår det att se hur hans idéer kommer genomföras i praktiken.

Mer läsning

Annons