Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emelie Noras Mayor: "Våldet måste få ett slut"

/
  • Efter det misstänka mordet i Söderhamn fick Emelie Noras Mayor nog. Hon vill stå upp mot våldet, och startade Facebookgruppen

Efter det misstänkta mordet kände hon att något måste göras. Emelie Noras Mayor startade gruppen "Trygg på vägen".

Annons

Läs mer: Sex unga fortfarande misstänkta för mord och mordförsök

Det började med ett långt Facebookinlägg, där Emelie Noras Mayor reflekterade sina tankar efter det misstänka mordet i Söderhamn. När hon sedan vaknade på dagen efter och tittade på telefonen fick hon en smärre chock. Inlägget hade delats av hundratals personer. Reaktionerna strömmade in, både från söderhamnare, personer från andra kommuner och länder.

Syftet med inlägget var delvis att hedra den avlidna 18-åringen. När Emelie Noras Mayor fick höra om nyheten på lördagsförmiddagen blev hon förvånad över den då föga uppmärksamheten.

– Normalt sett vid dödsfall i Söderhamn ser man att det skrivs om det överallt, men inte den här gången. I alla fall inte från början. Så jag var arg över det, berättar hon.

Men det ändrades snabbt. Inlägget delades sedan på två dagar av över 2000 personer. Emelie Noras Mayor valde rätt snabbt att lägga till en bild på den avlidne Yazan Alosh. Hon ville ge honom ett ansikte.

– Det handlar om en person som dödats, och det är större än en nyhetslänk. Jag ville göra det personligt, säger hon.

Framför allt vill Emelie med inlägget stå upp mot våldet, vilket hon skrev om.

– Dödsfallet blev droppen som fick bägaren att rinna över för mig. Det handlar om så unga människor, och det här kunde ha varit vem som helst.

Hon biter sig i läppen.

– Jag vill inte ens säga orden, men det hade kunnat vara någon av mina egna. Och jag är så trött på att sådant här händer, det är så meningslöst, fortsätter Emelie Noras Mayor.

Efter responsen kände att hon var tvungen att göra mer. Den frustration Emelie Noras Mayor känner efter det misstänkta mordet, känslan av minskad trygghet, upplever hon att många delar. Därför ville hon i stället ena Söderhamn och vända oron till en motkraft. Gruppen "Trygg på vägen" startades. Den fick snabbt över tusen medlemmar.

– Det här ingrodda våldet kommer inte att upphöra om inte någon gör något på riktigt. Det räcker inte att spotta och fräsa hemma i soffan, säger Emelie Noras Mayor.

I gruppen "Trygg på vägen" ska man kunna efterlysa promenadsällskap på vägen hem, till exempel. Söderhamnarna måste hjälpa varandra, och små insatser kan göra stor skillnad, menar Emelie Noras Mayor. Särskilt måste vuxna bli bättre på att fånga upp ungdomar i tid, framhäver hon.

– Jag har en femårig dotter, och jag har valt att hon ska få växa upp i min hemstad. Det vill inte jag ångra, säger Emelie Noras Mayor.

Reaktionerna både på inlägget och gruppen har varit många, både ris och ros. Nu hoppas Emelie Noras Mayor att fler ideella krafttag kan tas för att öka känslan av trygghet i kommunen. Samarbete är nyckeln i det hela, menar hon.

– Vi måste vakna och inse att alla är ansvariga. Det är våra barn det handlar om, vår framtid på två ben, som går på stan en lördagskväll. Vi måste tillsammans skapa en känsla av samhörighet på nätterna i stan, säger Emelie Mayor Noras.

Hon är stolt över uppslutningen.

– Det är så härligt att se att Söderhamn knyts samman när det behövs. Utan alla som medverkar hade det inte kunnat bli något alls, säger Emelie Noras Mayor.

Läs mer: TV+TEXT Söderhamn slöt upp i manifestation för mördade Yazan

Läs allt om mordet här.

Mer läsning

Annons