Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever och personal i Söderhamn ska ha möjlighet till samtal efter skolattacken

/

På torsdagen dödades två personer och ytterligare två skadades vid en skolattack i Trollhättan. Än så länge har inga särskilda instruktioner om ökad säkerhet getts till skolorna i Söderhamns kommun.

Annons

Även gärningsmannen, en 21-årig man, avled efter att ha skjutits av polisen. Under fredagen gick polisen ut med information i flera svenska medier om att det rör sig om ett hatbrott med rasistiska motiv.

Läs mer: Skolattack i Trollhättan

Tomas Hartikainen, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, berättar att det finns rektorer som hört av sig med anledning av händelsen.

– Vi har uppmanat rektorer att föra samtal om det uppstår oro eller för de frågor som barn och elever har, säger han.

Läs mer: Ledare: Tragedin i Trollhättan skakar om i Sverige

Men än så länge har Söderhamns kommun inte fått några nationella signaler eller instruktioner om hur skolan ska agera.

– Nej, den analysen är väl inte genomförd än. Det kommer att komma i ett senare steg. Däremot har vi fört en dialog i länet med alla skolchefer där vi tar reda på vad man gör i de olika kommunerna. Vad jag vet är det ingen kommun i dag som har annonserat något särskilt, säger Tomas Hartikainen.

Möjligheten till samtal och stöd, både för elever och personal, är det viktigaste i det här läget menar han. Det ska göras på ett liknande sätt som man gjorde efter mordet på Yazan Alosh i september, där flera elever berördes av händelsen.

Läs också: Rektorn: Några elever är inte tillbaka i skolan

– Vi måste hantera det här på ett likartat sätt. Det måste finnas ett utrymme för samtal kring det. Det är inte bara ett slag mot en enskild skola eller kommun. Det är en sorg för hela landet. Förekommer det oro måste elever och personal få ventilera.

Patrik Oksanen: Lär av Stoltenberg efter sorgens vecka

Mer läsning

Annons