Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever lämnar friskola

Läraren fick inte fortsätta sin provanställning. Då valde flera föräldrar att plocka bort sina barn från Söderhamns friskola. Bara några veckor efter skolstart slutar tolv elever i första klass.
- Det är jättetråkigt, säger rektor Jeanette Strandberg.

Annons

För några veckor sedan stod det klart att en lärare inte fick fortsätta sin provanställning på Söderhamns friskola. För att informera elever och föräldrar om detta planerades ett föräldramöte, men informationen kom ut på annat sätt.

- Läraren hörde själv av sig till en förälder, som i sin tur ringde runt till flera. På måndag morgon hade jag en lynchmobb på mitt jobb, säger Jeanette Strandberg.

Föräldrarna var mycket besvikna på skolans sätt att hantera informationen om den avslutade provanställningen. Besvikelsen gjorde att några valde att ta sina barn från skolan, och de fick med sig flera andra. Totalt lämnar tolv elever skolan.

- Jag är också besviken. Vi hade planerat att samla alla för ett möte, men nu valde läraren att göra så här, säger Jeanette Strandberg.

Hon vill inte uttala sig om varför den aktuella läraren inte fick fortsätta sin provanställning.

Kommunen är enligt lag skyldig att ta emot eleverna, och de är hjärtligt välkomna, enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Sven-Erik Lindestam (S).

- Jag tänker två saker. För det första att det är synd om eleverna och deras föräldrar att så nära skolstart rycka upp barnen. För det andra att det här är ett bra exempel på varför det blir dyrare för en kommun när en friskola etableras, säger Sven-Erik Lindestam.

Mer läsning

Annons