Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever kan flyttas– i extremfall

Mamman till den våldtagna pojken vill att förövaren flyttas till en annan skola.
Kommunen kan tvinga bort eleven, men bara när alla andra sätt är uttömda.

Annons

Skolans rektor tycker inte att allt är svart eller vitt i den här historien. Det är inte så enkelt som mamman säger. Men han vill inte berätta hur skolan har agerat:

- Det är väldigt svårt att kommentera vad vi har gjort och inte gjort.

Det är stark sekretess i sådana här fall, så rektorn vill inte säga mer innan en kontakt skett med båda pojkarnas föräldrar.

- Det är förstås oerhört känsligt, och jag tänker inte ta det på telefon. Men jag träffar gärna dig och pratar till veckan, säger rektorn.

Kommunen kan tvinga en våldsam eller hotfull elev att byta skola, mot elevens och föräldrarnas vilja.

- Men det ska vara en absolut sista åtgärd. I första hand ska man ge stöd på skolan, säger Skolverkets jurist Emma Östling.

Man kan till exempel se till att eleverna inte träffas, enligt henne. Om man ändå bedömer att en elev behöver flyttas ska det i första hand ske frivilligt i dialog med föräldrarna, enligt lagen.

"Simon" i artikeln intill vågar inte gå till skolan. Men alla elever har rätt till sin utbildning, och det är skolans sak att se till att de får den.

- Man kan inte låta det bero. Är det så att eleven inte vågar gå till skolan ska undervisningen lösas på annat sätt, säger Emma Östling.

Hon menar att det inte räcker med läxläsning hemma, det är inte samma sak som undervisning.

Vem som helst kan anmäla en skola till Skolinspektionen, som reder ut om skolan brutit mot lagen. Det har inte kommit in någon anmälan mot den aktuella skolan.

Mer läsning

Annons