Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev våldtagen vid sin skola

En nu nioårig elev blev våldtagen av en fyra år äldre skolkamrat förra sommarlovet. Sedan händelsen uppdagats vågar pojken inte gå till skolan.

Hans mamma känner att familjen är övergiven av skolans ledning.

Annons

- Tanken på att vara så liten och genomgå detta varje skoldag är hemsk.

Orden kommer från en vuxen med insyn i den skola det gäller.

Simon blev våldtagen förra sommaren, när han skulle börja andra klass. En pojke som skulle börja sexan sa till honom att följa med bakom gymnastiksalen på skolan, där den fullbordade våldtäkten ska ha skett.

Två av Simons kompisar var med i början, men vågade inte vara kvar. Simon har inte sagt till någon vuxen, men i våras berättade en av kompisarna för sin mamma.

Simon har blivit ifrågasatt, det går rykten om att han ljuger. Men Simons mamma förstår inte varför sonen ska bli misstrodd. Han reagerade väldigt starkt när hon först frågade.

- Jag bara frågade 'vad har han gjort'. Han började grina på en gång, och sa att det gjorde ont, berättar mamman.

Hennes berättelse styrks också av en person med fullständig insyn i den aktuella skolan.

Polisen har hållit förhör med de inblandade. Sedan lämnades ärendet till socialförvaltningen eftersom den utpekade pojken inte är straffmyndig.

Efter att händelsen uppdagades i våras har den äldre pojken slagit Simons kompis som först berättade. Han har också hotat Simon, enligt mamman.

Hon var med i skolan hela första veckan i våras. Sedan klarade sig pojken själv i skolan ett tag. Han stannade hemma ibland när det blev för jobbigt att vara i närheten av den äldre pojken.

När höstterminen startade gick det skapligt, men nu är det värre än någonsin. Simon har inte gått i skolan på två veckor. Han gråter på kvällarna, slår sig själv och börjar anklaga sig själv för det som hänt.

Simon saknar sina klasskamrater.

- Simon ska kunna känna sig trygg. Han ska inte behöva byta skola, det är han som är offret, säger mamman.

Hon upplever sig nonchalant behandlad av skolans ledning. Hon känner att de inte tar situationen på allvar, och kanske inte ens tror på att våldtäkten har skett.

Mamman har fått beskedet från skolledningen att en i personalen hela tiden ska se till så att pojkarna inte möts. Men hon upplever att hennes son blir begränsad. Den äldre pojken har förbjudits att vara vid lågstadiet, men det har ändå skett.

Simon har fått en del stöd av skolans kurator, och hjälp att komma till psykolog. Men mamman tycker inte att det räcker. Hon vill prata i tidningen för att pressa skolledningen till en förändring.

- Annars vet jag inte hur jag ska gå till väga. Men jag släpper inte det här, jag ger aldrig upp. Simon ska kunna gå i skolan, säger hon.

Fotnot: Simon heter egentligen något annat.

Kommentarsfunktionen på denna artikel är borttagen enligt överenskommelse med ansvarig utgivare.

Mer läsning

Annons