Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter skandalen – Kommunals ordförande i länet kräver kraftiga åtgärder: "Det är avgörande i hur vi går vidare"

Nakenshower, lägenhetsaffärer, ett eget vinmärke och en lyxkrog. Avslöjandena om Kommunal har innehållit det mesta.
– Klart man är upprörd, nu ser jag fram emot att höra vilka åtgärder förbundsledningen tänker vidta, säger Barbro Andersson ordförande för 35 000 medlemmar i Gävleborgs- och Uppsala län.

Annons

Runt 5 000 medlemmar har valt att lämna Sveriges största fackförbund efter Aftonbladets granskning av hur Kommunal hanterar ekonomin.

Bland annat har det framkommit att förbundets lyxkrog och konferensanläggning går back 320 miljoner kronor och att de har tagit fram ett eget vinmärke på medlemmarnas bekostnad. Det talas även om nakenshower och spritfester.

Läs mer: Skandalen kring Kommunal – se vad som hänt sedan avslöjandet

Hittills har avslöjandena lett till att förbundets kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström tvingats avgå. Förbundsstyrelsen har också suttit i timslånga överläggningar om hur de ska räta ut förtroendekrisen.

Barbro Andersson säger ändå att avdelning Mitt som har 35 000 medlemmar i Gävleborgs- och Uppsala län har fått förhållandevis lite reaktioner från medlemmarnas sida. Själv blev hon väldigt upprörd av Aftonbladets avslöjanden.

– Det är inte sådana här saker ett fackförbund ska hålla på med och det är inte det här man behöver när man står mitt i en avtalsrörelse. Så visst förstår jag ilskan, men att lämna facket drabbar bara den enskilde. Förändrar saker gör man tillsammans.

Läs mer: Kommunal kallar till krismöte

Som fackligt förtroendevald har hon själv varit på Kommunals konferensanläggning på Marholmen i Stockholms skärgård. Men den vill hon inte beskriva som en lyxanläggning som det gjorts i media. Däremot har hon inte smakat på Kommunals eget vinmärke som säljs på anläggningen.

– Grosshandlarvinet ja, det visste jag inte ens att det fanns, säger Barbro Andersson.

Under morgondagen har förbundsstyrelsen kallat till en presskonferens, då kommer troligtvis ett åtgärdsprogram för hur de ska lösa krisen att presenteras.

Det ser Barbro Andersson och avdelning Mitt fram emot. Då först kan de ta ställning till hur de ska agera vidare lokalt.

– Jag vet att de jobbat med att ta fram ett åtgärdsprogram och det ska bli spännande att se vad förbundsledningen har kommit fram till. Det är avgörande för hur vi går vidare, säger Barbro Andersson.

Kassören har redan gått, vad anser du, kan förbundsstyrelsen sitta kvar efter det här?

– Jag vill avvakta och se vad de kommit fram till innan jag uttalar mig om det. Det handlar ju även om vad medlemmarna anser. Vi har vår ordinarie kongress i maj, så vad som händer inom den närmaste tiden kommer att påverka vem som blir vald. Det som behövs är en stabil ledning.

Läs mer: Kommunals medlemmar rasar över skandalerna inom förbundet – man blir äcklad

För avdelning Mitts del kommer fokus att läggas på vad som är bäst för medlemmarna. De måste kunna känna ett förtroende för sina företrädare och veta att det som görs är för allas bästa.

– Att gå ur är som sagt ingen bra lösning, därför har vi erbjudit alla som är oroliga, arga och uppgivna att få prata personligt med fackliga företrädare. För samtidigt måste man komma ihåg att den större delen av fackföreningsavgiften har gått till viktiga och bra ändamål. Att investera i fastigheter är också ett sätt att förvalta medlemmarnas pengar väl, säger Barbro Andersson.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons