Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter rififi-kuppen i Söderhamn: "Tvingades säga upp personal och belåna huset"

Rififi-kupper, när maskerade tjuvar tar sig in genom taket, beskrivs ofta som spännande och nästan glamorösa stölder.
Men de drabbade har förstås en annan syn på brottet.
– Jag fick säga upp personal och belåna huset, berättar Jan-Inge Mårtensson som äger Söderhamnsmacken där någon stal tobak för 400 000 kronor i somras.

Annons

Det var i slutet av augusti 2015 som Mårtensson & Co på Flygvägen i Söderhamn länsades på all tobak. Två maskerade personer fångades av en övervakningskamera, men polisen har inte lyckats knyta någon till brottet.

Läs mer: Söderhamnsman anhållen efter fräck rififikupp

– Jag blir förbannad, irriterad och ledsen när jag ser på filmen från stöldnatten. Vi hade för lågt försäkringsvärde på det som tjuvarna tog med sig. Därför förlorade vi mycket pengar på stölden. Det kändes osannolikt att någon skulle kunna stjäla hela lagret av tobak, säger Jan-Inge Mårtensson.

Vad innebar det för firman?

– Det betydde att jag var tvungen att låna upp pengar på mitt eget hus. För att hämta hem pengarna sa jag upp två anställda varav en hittade ett annat jobb och en blev till slut kvar.

Läs mer: Rififi-kupp hos Mårtensson

Tjuvarna gjorde ett hål i plåttaket, sågade sig ner till kontoret innan de manipulerade larmet. Sedan kunde de i lugn och ro länsa hela affären på över tusen rullar snus och ett par hundra limpor cigaretter.

Dessutom tillkom kostnader för att laga skador på fastigheten, larm och uppbrutna lås.

Läs även: Stal tobak vid rififi-kupp på OKQ8

Bakom varje brott finns det brottsoffer och i det här fallet var det Jan-Inge Mårtensson och hans anställda.

– Rififi-kupper låter nästan positivt men någon måste ju betala. Endera företagaren eller försäkringsbolaget och i förlängningen får ju alla vara med och betala. Det är mycket pengar som vi har förlorat och vi får kämpa flera år med det här.

Mer läsning