Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter integrationsbidraget: Föreslår miljonsatsning på utbildning i Söderhamn

Förra året fick Söderhamns kommun 74,5 miljoner kronor extra i ett särskilt integrationsbidrag. Kommunstyrelsen vill nu lägga 15 miljoner på satsningar inom jämlikhet och ytterligare 8,8 miljoner ska gå till utbildning.

Annons

Efter ett regeringsbeslut förra året fick landets kommuner och landsting 9,8 miljarder kronor extra. Pengarna ska gå till integration och har fördelats efter behov. För Söderhamns del handlar det om 74,5 miljoner kronor och den potten ska man nu fördela under en tretton månader lång period som började i december.

Läs också: Stor lärarbrist – men nu kan det ändras: "Ett yrke som är både efterfrågat och spännande"

På kommunstyrelsens senaste sammanträde tog man beslut om att lägga 15 av dessa miljoner för att börja arbeta med fokusområdet jämlikhet. Exakt hur pengarna ska användas är inte klart än, men tanken är att förbättra integrationen både på kort och på lång sikt och då måste pengarna finnas för att man ska kunna fatta snabba beslut.

– Det handlar om förslag som kan dyka upp och göra skillnad. Det är medvetet inte specificerat, så att man ska kunna hantera det löpande. Men det ska jobba för att klyftorna ska bli mindre i Söderhamn och då vill vi kunna vara snabbfotade, säger Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd.

Men man kom också fram till ytterligare ett förslag på hur pengarna ska användas.

– Vi sa också att vi vill avsätta 8,8 miljoner till Hälsinglands utbildningsförbund för vuxenutbildning och gymnasieutbildning så att de kan göra satsningar på bland annat SFI.

Läs också: Hälsinglands utbildningsförbund tar form

Sverigedemokraterna deltog inte i beslutet, men övriga partier var överens om att säga ja till förslaget.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet markerade det genom en röstförklaring där man motiverar sitt beslut med förklaringen att man "vill se en verklig inkludering med en interkulturell och jämlik kommun".

– Rätt skött är det här en möjlighet, och då vill vi visa att vi står bakom det, säger Sven-Erik Lindestam.

Magnus Svensson (C), oppositionsråd, ser framför allt tre saker som pengarna till utbildning ska gå till. De behöver gå till SFI-undervisningen, men också till undervisning för dem som ännu inte fått sina fyra sista siffror i personnumret. Det är också viktigt att pengarna läggs på gymnasieundervisningen menar han, eftersom det saknas för många lärare där i dag.

Läs också: Många ensamkommande ökar trycket på skolorna: "Vi har pensionärer som har kommit in och börjat jobba"

– Det är viktigt att få in folk i systemen och att korta köerna. Vi måste komma i gång med att fördela de här pengarna. Men ett år är väldigt kort, det går fort, så det är bra att vi kommer i gång med det.

En annan del av förslaget var att låta kommunstyrelsen besluta om hur pengarna ska fördelas, i stället för att kommunfullmäktige ska göra det. Det sa både Moderaterna och Centerpartiet nej till.

– Det är mycket pengar, 7 procent av den kommunala budgeten. Det finns en demokratisk poäng i att ta upp det i kommunfullmäktige. Problemet är att det då tar längre tid, men det handlar om att synliggöra det arbete som görs, säger Magnus Svensson.

Frågan ska nu vidare till kommunfullmäktige.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons