Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter hotet: "Jag kände inte igen min pojke"

/
  • Hudiksvalls tingsrätt har dömt en man i 20-årsåldern till skyddstillsyn för olaga hot.

Mannen var drogpåverkad och arg för att knark försvunnit.

Annons

För tre veckor sedan kom en man i 20-årsåldern hem till sin mamma i Söderhamn. Han var arg över en haschbit som var borta och slog sönder föremål.

En polispatrull kom dit, men då hade han redan somnat i soffan. När han senare på kvällen vaknade var han fortfarande arg.

– Jag kände inte igen min pojke. Jag såg att han var påverkad, han var helt borta i ögonen, berättade mamman när rättegången mot sonen hölls i Hudiksvalls tingsrätt på fredagen.

Hon berättade att han höll fast henne med ett grepp vid halsen och skrek att han skulle sticka henne med kniv.

– Men jag kan inte säga om han hade en kniv eller inte. Jag såg ingen kniv.

Mitt emot henne i rättssalen satt sonen, åtalad för grovt olaga hot. Åklagaren hävdade att han hade tryckt en kniv mot mammans hals och såg allvarligt på det eftersom hon dessutom är funktionshindrad. Sonen uppgav att han inte mindes någonting.

– Jag hade tagit en internetdrog, förklarade han.

En annan person som befann sig i bostaden hade enligt ett tidigare polisförhör sagt att han sett en kniv under tumultet. Det stämde inte, sade vittnet under rättegången. Han förklarade för rätten att han själv var berusad när det hände och att han inte ens hade sina glasögon på sig.

När polisen för andra gången den kvällen kallades till bostaden och grep sonen, visade det sig dock att den unge mannen hade en kniv i byxfickan.

Hudiksvalls tingsrätt anser att det är bevisat att det fanns en kniv med vid tillfället, att sonen tog ett tag runt mammans hals och att han hotade att skada henne med kniv.

Däremot är det inte bevisat att han tryckte kniven mot hennes hals. Han fälls för olaga hot av normalgraden, men däremot inte för grovt olaga hot, som åklagaren hade anklagat honom för.

Han döms till skyddstillsyn, alltså övervakning. Tingsrätten beslutade också att han skulle släppas ur häktet direkt efter rättegången.

Mer läsning

Annons