Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter förhör: Två unga män begärs häktade för grov mordbrand i Marmaverken

De två män, 18 och 19 år gamla, som hämtades till förhör efter branden i Föreningarnas hus i Marmaverken begärdes under måndagen häktade för grov mordbrand.

Annons

Det var under natten mot söndagen som entrédelen på Föreningarnas hus, även kallat Folkets hus, totalförstördes i en brand. Polisen fattade tidigt misstankar om att branden var anlagd och efter tips från allmänheten togs tre personer in till förhör.

Läs mer: Kraftig brand i Föreningarnas hus i Marmaverken i natt tros vara mordbrand

Efter förhören valde en jouråklagare att anhålla två av personerna, en 18-åring och en 19-åring, misstänkta för inblandning i branden. Den tredje personen frigavs efter förhör.

Under måndagen har nya förhör hållits med männen som nu har begärts häktade vid Hudiksvalls tingsrätt misstänkta för grov mordbrand. Enligt den stämningsansökan som lämnats in till rätten är männen på sannolika skäl misstänkta för brott, alltså den högre misstankegraden.

– De begärs häktade av utredningstekniska skäl för att inte kunna störa den fortsatta utredningen. Det handlar även om ett allvarligt brott, säger åklagare Peter Olofsson.

Läs mer: Två unga män har anhållits för grov mordbrand

Enligt Svt Gävleborg nekar de två männen till att ha någonting med branden att göra.

– Jag har inte hunnit prata med min klient ännu utan kommer att göra det innan häktningsförhandlingarna startar. Jag vet därför inte vilken inställning han har till misstankarna, säger 19-åringens försvarsadvokat Per-Arvid Viklund

Läs mer: Stämningen är dyster efter misstänkt mordbrand: "Vem kan göra någonting sånt här?"

Brottsplatsen har varit avspärrad sedan släckningsarbetet avslutades och under måndagen fanns polisens tekniker på plats för att säkra spår.

– Det vi gör nu är att försöka komma fram till orsaken. Det ser ut att brunnit rejält, så det kan ta sin tid, säger teknikern Per Ringqvist.

Häktningsförhandlingar kommer att hållas i Hudiksvalls tingsrätt under tisdagen.

Mer läsning