Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter flykten genom tio länder – nu är de framme i Stenö

/
  • Pelle Wiklund och Afaf Radhison var med och välkomnade Hamdon och Idris Albajari och de andra asylsökande som kom till Stenö.
  • Hamdon Albajari, Baraa Abdulrazzaq, Ali Al Oubaidi och Idris Albajari är glada över att få bo några dagar i Stenö.
  • Stugorna på Stenö camping förvandlas till evakueringsboende under november månad.
  • I rummen finns sängar och varmvatten och stugorna är vinterbonade. Stugområdet delas för tillfället med andra gäster som hade bokningar där sedan tidigare.
  • Hamdon Albajari tycker att stugorna i Stenö är toppen. Under deras resa genom Europa har de tillbringat flera nätter under bar himmel då tältlägren för flyktingar var överfulla.

De första asylsökande har anlänt till Söderhamns nya evakueringsboende. I några av Stenös campingstugor har 20 personer fått en tillfällig plats i väntan på annat asylboende. Några av dem berättar om en tuff resa genom halva Europa och kan för första gången på länge andas ut.
– Tack alla i Sverige! säger Ali Al Oubaidi, en av de boende.

Annons

Mellan tallarna precis bakom Stenö camping ligger några röda små campingstugor med vita knutar. I rummen finns sängar och varmvatten och stugorna är vinterbonade. Mat serveras i restaurangen vid campingen och personal från Söderhamns kommun finns på plats dygnet runt. Stugområdet delas för tillfället med andra gäster som hade bokningar där sedan tidigare.

Läs mer: Nu är de första evakueringsplatserna klara i Söderhamn

På onsdagskvällen anlände den första bussen med asylsökande. 20 personer, barnfamiljer och några yngre killar, klev av.

– Det var helt mörkt när de kom och här är det skog och knappt några gatlyktor. Men det gick hur bra och lugnt som helst. De var jättenöjda med boendena, säger Pelle Wiklund.

Han och Afaf Radhison är några i personalstyrkan som var med och tog emot tillsammans med Migrationsverket.

– Vi hade varit lite oroliga innan, så vi hade förberett oss noga. Jag tror att information och ett bra bemötande är viktigt. Vi fick bra kontakt med alla på en gång, säger Afaf Radhison, som talar arabiska och är därför den som har pratat mest med de nyanlända.

Läs mer: Lars Ulander vädjar till kommunerna: Vi behöver fler platser

Ali Al Oubaidi, Baraa Abdulrazzaq och bröderna Hamdon och Idris Albajari kommer gående mot stugorna. De har precis varit och ristat sina namn i sanden vid stranden. De säger att boendet är jättefint, att de är glada och tacksamma över att ha kommit hit och att de skulle vilja bo här för alltid.

– Sverige är perfekt och alla jag har träffat här, män och kvinnor, har varit så snälla, säger Ali Al Oubaidi, visar en bild på svenska flaggan i mobilen och skrattar.

Men trots lättnaden över att vara här har de nära till allvaret. De berättar alla om en lång och riskfylld resa genom Europa, kantad av misshandel, hot, och brist på mat och vatten. Baraa Abdulrazzaq, Hamdon och Idris Albajari berättar att de flydde tillsammans från Irak och IS (Islamiska staten) styrkor. De passerade genom Syrien, Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Kroatien, Slovenien, Österrike och Tyskland innan de nådde slutmålet Sverige.

Läs också: Flyktingar som kommit till Jättendal: "Vi är väldigt tacksamma"

De utsattes för många prövningar under resan som skedde både med båt, bil, buss, tåg och långa sträckor till fots.

– Vi reste i 25 dagar och sov ungefär 25 timmar på den tiden. Eftersom vi är unga kunde vi skynda på och det gick snabbare för oss. Men för familjer och äldre tar resan mycket längre tid, säger Hamdon Albajari.

Många nätter har de tillbringat under bar himmel på gatan då de tältläger de kommit till varit överfulla. I Slovenien var det så kallt en natt att många i lägret blev sjuka och en liten bebis dog, berättar de. På samma ställe kom de bort från en kusin som de reste med, men de tror att han befinner sig i Malmö nu.

Ali Al Oubaidi gjorde en annan resa. Han flydde också från hemmet i Irak när IS kom in i området. Hans föräldrar är kvar i Kurdistan eftersom de inte skulle orka resa vidare. Själv lyckades Ali Al Oubaidi få en plats på en båt från Turkiet till Grekland. En plastbåt på sju meter som skulle transportera 60 personer.

– Flera blev jätterädda och vågade inte kliva på eftersom det var så höga vågor. Men då hotade de att döda oss. Så vi fick kasta allt bagage och kliva på. Det var en väldigt farlig resa. Men vi klarade oss, säger han.

Läs mer: 2 000 nya evakueringsplatser för asylsökande i länet

Bland annat i Tyskland så blev de erbjudna att stanna för att söka asyl. Men målet var hela tiden att komma till Sverige.

– Vi hade hört om Sverige. Att det skulle vara så bra för mänskliga rättigheter och med hänsyn till barn. Ända sedan vi kom till Malmö har vi bara fått ett jättebra bemötande, säger Hamdon Albajari.

Förhoppningen för dem alla är att få stanna i Sverige, plugga och sedan få jobba och känna frihet. Men först är det en liten detalj som de gärna vill ordna med.

Hamdon Albajari berättar att han träffade en tjej på bussen norrut i Sverige. Det blev kärlek vid första ögonblicket, men hon var tyvärr på väg till ett annat evakueringsboende i Jättendal. Så nu vill Hamdon ta sig upp dit. Att det är tio mil till Jättendal är inget som hindrar honom.

– Det är inga problem! Vi kan gå. Vi har redan gått så långt för att komma hit, säger han och ler.

Mer läsning

Annons