Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter branden: Ungdomar får låna lokal av grannförening

/
  • Ungdomsledaren Helena Möller har startat en insamling via Facebook för att få tillgång till allt som behövs på en ungdomsgård.
  • Under måndagen fanns polisens tekniker på plats i Marmaverken.

Bara en dag efter branden har Föreningarnas hus lyckats ordna lokaler till ungdomsverksamheten. Under den tid renoveringen pågår förvandlas Marma IF:s klubbhus till en ungdomsgård.
– Nu återstår det att se hur lång tid det här tar, säger Lena Jonsson.

Annons

Det är måndag och dagen efter i Marmaverken. Än har chocken inte riktigt lagt sig, men föreningarna som huserat i den eldhärjade byggnaden har inte suttit stilla.

Läs mer: Två unga män begärs häktade för grov mordbrand

Söderala/Marma PRO-förening som har haft gymnastik, möten och många andra aktiviteter i Föreningarnas hus har redan nu fått ett löfte om att hålla till vid kyrkan i Söderala fram till dess att fastigheten har återställts.

Läs också: Kraftig brand i Föreningarnas hus i Marmaverken i natt – tros vara mordbrand

Jarl Sten var ordförande för PRO-föreningen fram till november.

– Det som har inträffat är ett slag för Marmaverken. De aktiviteter som anordnas har alla funnits i Föreningarnas hus. Nu vet vi inte hur lång tid det tar innan vi kan vara där igen. Men tack och lov kan vi fortsätta träffas i Söderala, säger han.

Klockan är tio och vid brandplatsen är polisens tekniker på plats och ska precis inleda undersökningen av vad som orsakat den kraftiga branden i foajén och köket. Men de har redan rubricerat branden som grov mordbrand och två ungdomar, 18 och 19 år, sitter anhållna.

– Det vi gör nu är att försöka komma fram till orsaken. Det ser ut att brunnit rejält, så det kan ta sin tid, säger teknikern Per Ringqvist.

Läs också: Stämningen är dyster efter misstänkt mordbrand – vem kan göra någonting sånt här?

I en klunga en bit bort står Sven-Åke Mellqvist, ordförande för Föreningarnas hus, styrelseledamoten Lena Jonsson, Elisabeth Olsson, ordförande för Marma IF, och ungdomsledaren Helena Möller och samtalar. De har alla vidtagit åtgärder för att så snabbt som möjligt komma i gång med verksamheten igen.

Redan nu står det klart att Marma IF förvandlar sin klubbstuga till ungdomsgård två gånger i veckan samtidigt som det startats en insamling på Facebook för att få tillgång allt som behövs på en ungdomsgård.

– Papper, pennor, spel, pysselgrejer är sånt som behövs. Vi förlorade ju allt under branden, säger Helena Möller.

Läs också: Två unga män har anhållits för grov mordbrand – misstänks för att ha anlagt branden i Marmaverken

Precis som de andra har hon svårt att förstå och acceptera det som har hänt.

– Vi vet ju inte så mycket än mer än att det sägs att branden är anlagd och att två unga personer har anhållits. Men nu är ju polisens tekniker här så vi kommer nog att få ett svar på vad som var brandorsaken.

Föreningarnas hus har också kontaktat sitt försäkringsbolag som ska undersöka omfattningen av skadorna.

– Vi är försäkrade, men än vet vi ju inte hur stora skadorna är och vad försäkringen täcker, Lena Jonsson.

Direkt när hon fick höra vad som hade hänt åkte hon till platsen. Då brann det med öppen låga och just då kändes det som allt ideellt arbete som lagts ned i Föreningarnas hus var förintat.

– Man fattar inte. Men nu är det bara att ta nya tag.

Mer läsning