Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter branden i Föreningarnas hus – 18-åring döms för mordbrand

/

Nu döms två unga män efter branden i Föreningarnas hus i Marmaverken. En 18-årig man döms för mordbrand till tre månaders fängelse och skyddstillsyn, en 19-årig man döms för skadegörelse.
Helahälsingland.se sänder live direkt från Föreningarnas hus klockan 15.00.

Annons

Under natten mot den 3 januari tog sig en 18-årig och en 19-årig man in i Föreningarnas hus i Marmaverken.

När de lämnade byggnaden brann det därinne och delar av lokalerna totalförstördes.

Båda åtalades och ställdes inför rätta för mordbrand alternativt medhjälp till mordbrand.

Nu döms de unga männen, en 18-åring till tre månaders fängelse och skyddstillsyn för mordbrand och en 19-åring för skadegörelse. Han ska betala 50 dagsböter à 50 kronor, totalt 2 500 kronor.

Åklagaren ansåg att båda de åtalade skulle dömas till fängelse, eftersom Frivården inte hunnit utreda vilken påföljd med vårdinslag som skulle kunna vara lämplig.

Läs också: Föreningarnas hus förstördes i brand – nu inleds rättegången: "Vi måste dra! Han tänder eld på skiten"

– Straffvärdet överstiger fängelse i två år för en person över 21 år, sade kammaråklagare Peter Olofsson när rättegången hade avslutats för två veckor sedan.

Den som är under 21 år får dock straffrabatt för sin låga ålder, och för en 18-åring innebär det att straffet kan halveras.

De åtalade har hela tiden nekat till brott. De har berättat att de bröt sig in i lokalerna, efter att den privata festen som hade hållits där under kvällen, var slut. Båda hade druckit alkohol och tagit droger den natten och hade minnesluckor.

Läs också: Rättegången om mordbranden i Marmaverken är klar – de två åtalade har släppts

18-åringen berättade under rättegången att han skulle hämta sina saker som hade blivit kvar därinne. Han sade att han såg att det brann och att han försökte stampa på elden för att släcka den.

19-åringen berättade att han såg 18-åringen hälla ut något på golvet i foajén och att han efter det såg att det brann i köket.

Båda hade spår av brandfarlig vätska på sina kläder och skor när de greps. En kompis vittnade också om att han skjutsade sina kompisar till och från platsen den natten.

Tingsrätten bedömer att polisens undersökning och den brandsakkunniges utlåtande visar att branden var anlagd och att den orsakat betydande skador på byggnaden och inventarier. Dessutom fanns det risk för att huset skulle totalförstöras. Rätten anser också att det är bevisat att de två unga männen befunnit sig inne i lokalerna, bland annat i foajén, efter att olovligen ha berett sig tillträde dit genom att krossa en fönsterruta.

Enligt rätten kan andra tänkbara gärningsmän uteslutas, med tanke på vad som framkommit i utredningen, och därför måste en av de unga männen ha anlagt branden.

Både 19-åringens och vittnesuppgifter talar enligt tingsrätten för att det är 18-åringen som anlagt branden. Rätten anser dessutom att han har haft uppsåt att anlägga branden, därför döms han för mordbrand.

19-åringen frias från anklagelserna om mordbrand, men döms för skadegörelse som bestått i att han har krossat en fönsterruta när de bröt sig in i lokalerna.

Mer läsning