Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter bensinattacken: "Han ska dömas till fängelse"

/
  • Under måndagen avslutades rättegången mot den unga man som misstänks för grovt olaga hot efter bensinattacken intill en färgbutik i centrala Söderhamn i oktober.

Åklagaren kräver fängelsestraff för den man i 25-årsåldern som misstänks för att ha attackerat en kvinna med bensin i centrala Söderhamn.

Annons

Under måndagen avslutades rättegången mot den man, som när förhandlingarna inleddes i november, var åtalad för mordförsök.

Mannen nekar till brottet men Hudiksvalls tingsrätt har funnit att det finns övertygande bevisning för att ett brott har begåtts men har ändrat rubriceringen till grovt olaga hot.

– Om man häller bensin över någon och sedan springer efter med en tändare så tycker jag att det är mycket allvarligt och ett grovt olaga hot, sa kammaråklagare Peter Helsing efter sin slutplädering i Hudiksvalls tingsrätt.

Läs mer: Misstänkt för bensinattack inte allvarligt psykiskt sjuk

Inför den avslutande huvudförhandlingen fick rätten det rättspsykiatriska utlåtandet från Rättsmedicinalverket.

Resultatet av undersökningen visar att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning. Han bedöms heller inte ha varit allvarligt psykiskt sjuk när gärningen begicks vilket innebär att det inte finns medicinska förutsättningar att överlämna mannen till rättspsykiatrisk vård.

– Minimistraffet för olaga hot är sex månaders fängelse och eftersom det här rör sig om ett grovt brott yrkar jag på fängelse i ett år, säger Peter Helsing.

Läs mer: Polisvittne berättade om skräcken i kvinnans ansikte

Försvaret bestred inte det rättspsykiatriska utlåtandet men menar att mannen inte ska dömas för brott.

– Jag vill avvakta domen och sedan får vi se hur vi agerar, säger försvarsadvokaten Per Wiesel.

Dom i målet meddelas den 30 december.

Läs mer: Polisen hittade en bensindunk på platsen

Mer läsning

Annons