Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edit studerar politik i Alaska – många vill flytta till Sverige om Trump vinner valet

/
  • Edit Holmqvist från Trönö studerar en termin i Alaska. Bilden är från Denali nationalpark.
  • Edit Holmqvist, till höger, träffade Jane Sanders på demokraternas valvaka.

När man funderar på var man ska plugga som utbytesstudent är kanske inte Alaska det första stället man tänker på. Men det är där Edit Holmqvist från Trönö har hamnat – och dessutom mitt under det heta primärvalet i USA.

Annons

I vanliga fall pluggar Edit Holmqvist Statsvetenskap på University of Stirling i Skottland, men den här terminen befinner hon sig i nordligaste Amerika, på University of Alaska Anchorage.

– Man fick ta lite vad som bjöds men jag hade med Alaska som ett av mina alternativ. Det är väldigt annorlunda men roligt, säger hon.

Hon berättar att man har en annan grundinställning där, ett mer individuellt tankesätt.

– Det kan ibland vara jobbigt att prata om till exempel sjukvården med folk här. De har en helt annan syn på hur det ska fungera, säger hon.

Läs också: Andreas var i Uganda: "Hade vi samma inställning vore integrationen inget problem"

Ingen i USA undgår att primärvalet är i full gång. Donald Trump, Hillary Clinton, Bernie Sanders och Ted Cruz slåss om vilka som ska få ställa upp i presidentvalet.

– Det är ett enormt intresse och det enda folk pratar om. Speciellt om man pluggar Statsvetenskap. Det blir ibland svårt att prata om något annat även på lektioner. Alla är engagerade, säger Edit Holmqvist.

Nyligen var hon med på demokraternas valvaka i Alaska. Ingen av kandidaterna var där men hon fick träffa Jane Sanders, Bernie Sanders fru.

– Man kommer nära politikerna på ett annat sätt än man gör i Sverige. Det var jättehäftigt att vara med och uppleva det. Till och med upp hit skickar de folk, säger hon.

Edit Holmqvist berättar att hon mött många republikaner i Alaska som tycker det är bra att Donald Trump kommer in och skakar om.

– De tycker att han borde kunna styra landet eftersom han lyckats bygga upp sitt företagsimperium. Han personifierar "the American dream", säger hon.

Men ännu fler hon pratat med kan inte förstår hur Trump kan få så stort stöd. Många känner rädsla för vad som skulle kunna hända om han blev president.

– Det är ganska många som frågat vad vi har för regler när det gäller invandring i Sverige. De vill flytta dit om Trump vinner, säger hon.

Läs också: Hon fick minnen för livet under tiden som utbytesstudent

Snart är tiden i Alaska över för Edit Holmqvist. Under sin termin här har hon inte bara hunnit uppleva det politiska USA. Hon har även passat på att köra till Alaskas näst största stad Fairbanks, och hon har besökt Denali nationalpark. En annan speciell upplevelse var när hon besökte världens största hundkapplöpningstävling.

– Det var helt galet, som en jättestor vinterfestival. Det var folk som åkt från hela USA bara för att kolla på kapplöpningen, säger hon.

Den sista tiden i Alaska kommer vara fylld av plugg inför slutproven. Efter skolan planerar hon att resa runt till Seattle och Kalifornien i några veckor innan hon åker hemåt igen.

Läs också: Eldsjälen lämnar Söderblomspelet

Mer läsning

Annons