Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrköpt seger för Thuring

/
  • För sammanlagt 1,7 miljoner kronor köpte Kenneth Thuring Elfviks herrgård och en skogsfastighet av Bergviks Allting år 2000.

För elva år sedan köpte Kenneth Thuring Elfviks herrgård av Bergviks Allting. I höstas stämde han föreningen och krävde ersättning för en takläcka och valet av fasadfärg. Nu måste föreningen laga taket för 20 000 kronor – och Thuring får stå för rättegångskostnaderna som bara för Bergviks Allting är 91 170 kronor.

Annons

Tvisten om takläckan och fasadfärgen har pågått under tio års tid. Under resans gång har Kenneth Thuring, som är Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige, vid flera tillfällen hotat att stämma Bergviks Allting och nu i höstas gjorde han slag i saken.

Den 7 november träffades parterna i Hudiksvalls tingsrätt.

Kenneth Thuring hade två krav:

• 439 000 kronor för ett nytt plåttak samt nya innertak.

• 400 000 kronor till fasaden, för att skrapa bort den nuvarande akrylatfärgen tills ytan är trären för att sedan målas om med oljebaserad färg.

Den 7 december kom domen som säger att Alltinget ska åtgärda läckan, som beräknas kosta 20 000 kronor att laga.

– Vi är beredda att betala och vi hoppas att den här tvisten ska sluta med det här, säger Nils Westling, ordförande i Bergbiks Allting.

Tingrätten gick inte med på kravet om ny färg på huset.

Förutom sina egna rättegångskostnader måste Thuring som stå för Alltingets rättegångskostnader på 91 170 kronor. Hur mycket pengar det rör sig om i slutändan säger han inte.

– Jag vill inte kommentera någonting förrän jag har pratat med min advokat, säger Kenneth Thuring.

Mer läsning

Annons