Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk ökning av drunkningstillbud: "Bristande respekt för riskerna "

/
  • Kerstin Björklund är en av badmästarna på Aquarena som fått rädda liv fler gånger under hösten och vintern.

Under hösten och vintern har personalen på Aquarena i Söderhamn sett ett ökat antal drunkningstillbud. Bara i januari har badmästarna fått dyka i vid fem tillfällen för att rädda liv.
– Det handlar om bristande respekt för riskerna, säger simhallschefen Arne Hansen.

Annons

Aquarena har 76 000 besökare årligen, siffran ökade 2015. En del av de nya badgästerna är nyanlända, ovana badare som inte kan simma och inte tagit åt sig eller fått information om farorna med vatten. Tidigare har det rört sig om max ett par tillbud per år, men simhallschefen Arne Hansen säger att situationen nu är ohållbar. Förra veckan fick badmästare rädda liv vid två tillfällen, under januari totalt fem gånger.

– Det här är allvariga tillbud där folk hämtats vid botten. Det har ökat sedan november, säger Arne Hansen.

Läs också: En minut för drunkning

För att få ut nödvändig information till badgästerna och undvika fler drunkningstillbud tar nu Aquarena till åtgärder. En är att producera en informationsfilm som ska visas i badhusets entré, en annan är att informera på olika språk i högtalarsystemet. Simskola för vuxna är på gång och dessutom kommer två personer att anställas, varav den ena pratar arabiska. Från tre personer i tjänst samtidigt kommer det framöver att bli minst fyra.

– Det gör vi för att tackla situationen. Vi känner att vi inte alltid kan göra oss förstådda, säger Arne Hansen.

Han välkomnar nya badgäster och säger att badhuset är ett utmärkt ställe för integration och nya möten, men han saknar respekten för farorna.

– Det är bra att ni berättar om det här, för det hade lika gärna kunnat var så att det här var en intervju efter att någon drunknat. Vi tar emot många nya söderhamnare som någonstans fått information om att vi finns, då tycker man att de borde få information om farorna också, säger Arne Hansen.

För badmästarna som slänger sig i vattnet för att rädda liv har arbetssituationen förändrats. Arne Hansen berömmer dem för de ingripanden de gjort. En som räddade ett liv i söndags är Kerstin Björklund.

– Förr har det handlat om att rädda barn som inte kan simma, nu är det mest vuxna runt 20 år. Det är mycket svårare att dra upp en vuxen från botten, säger hon.

Läs också: Skärmförbud på badhuset

Stora bassängen är 1,20 djup vid grundaste stället och 1,80 vid det djupaste. Under trampolinerna är det 3,80 och det är djupt även under den blå vattenruschen. Det är många ställen att bevaka – och många personer.

– När det kommer någon som vi inte känner igen så kollar vi till personen tills vi vet om den kan ta sig fram i vattnet. Det är ett förebyggande jobb innan något händer, men det är ju ett ögonblicks verk. Samtidigt som man jobbar så riskerar man ju att missa någon annan. Är det 300 personer här inklusive barnfamiljer är det ju inte så lätt, säger Kerstin Björklund.

Den psykiska pressen har ökat, säger badmästarna.

– Så är det ju. Varje gång man går till jobbet så är frågan inte om det händer utan när. Det är så påtagligt nu, säger Kerstin Björklund.

Läs också: Blöt fest för tioåringen Aquarena

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons