Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk ökning av bostadsinbrott

/

Bostadsinbrotten har ökat markant under sommartid de senaste åren. På två år har de ökat med mer än 400 procent. Polisen har goda förhoppningar att lösa några av fallen.

Annons

Ett fräckt inbrott i en villa på Brolinstäkten i Stugsund ägde rum förra helgen medan ägarna var hemma. Paret som låg och sov och märkte inte någonting. Bytet blev inte stort, en dataskärm, pengar, kort, en digitalkamera och kanske något mer. Men det spelar mindre roll, det är kränkningen som är värst.

- Jag känner mig våldtagen, det är fruktansvärt. Jag har bott här i 27 år och det har aldrig hänt något tidigare, säger kvinnan i huset.

Paret tittade på tv till klockan ett på natten. Vid sjutiden på morgonen märkte mannen i huset att altandörren stod på glänt. Till en början tänkte han inte mycket på det, men upptäckte senare att lådor och skåp var öppna, då insåg han att de haft inbrott under natten. Någon, eller några, har sökt igenom matrum, kök och gästrum medan paret sov med sovrumsdörren öppen.

Polisen är bekymrad över det ökande antalet inbrott. Det var dubbelt så många inbrott i år som ifjol och sedan 2008 är det fyra gånger så många.

De tekniska undersökningarna vid inbrotten är utförliga, man söker efter fingeravtryck, DNA och andra spår. Prover som skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium från sommarens inbrott börjar komma tillbaka.

Peter Jernqvist, tf förundersökningsledare, polisen Söderhamn, vet inte varför inbrotten ökat senare år.

- Det blir en belastning och mer jobb. Allmänheten är vårt bästa verktyg, som genom tips och iakttagelser hjälper oss, säger han, och fortsätter.

- Var observant på omgivningen och hjälp varandra. Ser man ett pågående inbrott ska man ringa 112, men om någon skum person bara stryker omkring ring 114 14.

Mer läsning

Annons