Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dottern blev sjuk av allt stök – föräldrarna kräver fler vuxna i skolan

/
  • Bristen på vuxna i skolan gör att många barn mår dåligt och blir utsatta, menar Kent och Lena.

Ljudöverkänslighet, magont, starka ångestkänslor.
Diagnoserna och stressymptomen har avlöst varandra under hela hennes skolgång.
I dag säger flickans föräldrar att det är bristen på lärare och assistenter som gör att många barn mår dåligt.

Annons

Tidningen träffar Lena och Kent i deras hem i ett litet samhälle utanför Söderhamn. De båda barnen, Kajsa, 12, och Viktor, 9, är i skolan.

– När jag läste artikeln om Eva som berättade att högstadielärarna gick på knäna, att de vare sig fick någon tid att förbereda lektioner eller ta sig en välförtjänt paus, kände jag att nu får det vara nog. Vi har ju själva sett vad lärarbristen har inneburit för våra barn, säger Kent.

Han berättar om sin dotter som ända sedan hon började skolan haft svårt att koncentrera sig på grund av att det har var stökigt i klassen. Om hur han och Lena under sex års tid pratat med lärarna för att få att få till en personalförstärkning.

Läs också: En lärares rop på hjälp

Svaret har alltid varit detsamma, det finns inga pengar till att sätta in extra resurser.

För Kajsas del har det inneburit att hon har blivit ljudöverkänslig, har ont i magen och får då och då panikångestattacker. Och allt oftare har hon stannat hemma från skolan.

– När vi har pratat med lärarna och skolledningen känns det som de inte ville göra något åt stöket. I stället utrustade de Kajsa med hörselskydd och ibland har hon fått sitta ensam i något annat rum för att kunna koncentrera sig. Då löser man inte det som är orsaken till problemet, säger Lena

Läs också: Lärarfacken ger henne rätt

Strax innan sommarlovet förra året gick det så långt att de valde att byta skola åt dottern. Hon blev mer och mer utsatt och ville inte gå i skolan.

– Egentligen var det rektorn som tyckte att hon skulle byta skola eftersom det inte fanns någon annan lösning. Innan hade vi sagt nej till det eftersom vi ville att ledningen skulle lösa problemet. Men till slut fanns det inget annat val, säger Kent.

Läs också: Akut brist på lärarvikarier i Söderhamn

De säger båda att Kajsa fått det bättre på sin nya skola och att lärarna tar hennes problem på allvar. Men hon är långt ifrån smärt- och symptomfri.

– Vi har fått läkarutlåtande på att Kajsas problem kommer från stress. Hon har helt enkelt blivit så här för att skolan inte satt in resurser. Och det är långt ifrån bara Kajsa som tvingats byta skola av sådana här orsaker, säger Kent.

Nu håller han och Lena på att skriva en anmälan till Skolinspektionen och de funderar även på att kräva kommunen på skadestånd.

– Nu har även vår son börjat klaga. Han som alltid har älskat skolan vill inte gå dit längre på grund av att han blir retad. Det får inte vara så här. Jag själv har lagt ner minst 60 timmar på att vara på skolan som ett stöd under raster. Jag har också sett hur lärarna går på knäna. Nu måste kommunen sätta in resurser så att både elever och lärare mår bra. Barnen är ju vår framtid och jag vill inte att någon ska behöva må så dåligt som Kajsa.

Så sent som förra veckan deltog Kent på några av sin sons lektioner. Vid ett tillfälle tog det 25 minuter innan läraren lyckades få lugnt i klassrummet.

– För min del handlar det om respekt också. Lärarna måste kunna säga åt stökiga elever att lämna lektionen när det behövs.

Fotnot: Personerna heter egentligen någonting annat.

Mer läsning

Annons