Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för dödshot mot personal i gatukök

Mannen tyckte inte att han fick tillräckligt med mat på gatuköket.
Därför tog han fram en kniv och hotade att döda personalen.

Annons

Det var för över två år sedan, i augusti 2009, som det hela utspelade sig.

En man i 50-årsåldern befann sig i Söderhamn. Han hade köpt 24 starköl och har uppgivit att han drack upp nio av dessa när han var i stan. Sedan missade han sista bussen hem till sin bostad i Söderala, varpå han gick till ett gatukök för att köpa sig något att äta.

Han åt upp maten på plats, men tyckte inte att han blev mätt. Han krävde därför att han skulle få mer mat utan att betala för det. De två som jobbade i gatuköket förklarade att han kunde få mat, men att det skulle kosta pengar.

Då blev mannen irriterad. Han började berätta om att han krigat mot ryssar och visade medaljer från det finska vinterkriget. Sedan tog han upp ett multiverktyg som han hade i ett fodral vid livremmen.

Personalen i gatuköket hade hållit i mannen, men när han slet sig bakåt föll han och slog bakhuvudet mot en trätrall. Huvudet började blöda.

När han låg på golvet ska han ha uttalat dödshot mot personalen. Enligt en polisman som hunnit fram till platsen sa mannen "You´re gonna die. Jag ringer mina kompisar i Stockholm. Det här glömmer vi inte.".

Tingsrätten anser det klarlagt att mannen hotat de två som jobbade på gatuköket. Hotet ska ha framkallat allvarlig fruktan för egen säkerhet, skriver tingsrätten i sin dom.

Mannen döms nu för olaga hot, och även för olagligt innehav av kniv, då han hade ett multiverktyg med en knivdel på allmän plats.

Han döms att betala 60 dagsböter á 50 kronor.

Mer läsning

Annons