Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödförklarades av Pensionsmyndigheten

Ett tekniskt fel gjorde att 5 000 svenskar blev dödsförklarade av Pensionsmyndigheten – trots att de är i livet. Birgitta Hildingsson i Söderhamn var en av dem.

Annons

I början av januari fick omkring 5 000 svenskar post från Pensionsmyndigheten adresserade till dödsboet efter dem själva.

Men personerna var inte alls döda.

Enligt Pensionsmyndigheten var det ett tekniskt fel som låg bakom dödsförklaringarna.

Felet gjorde att "Dödsboet efter" skrevs in i ett fält ovanför namn och adress på brevet – som skickades ut till personer som varit gode män åt någon som dött under 2012.

När myndigheten upptäckte misstaget skickades en offentlig ursäkt ut till alla drabbade.

Birgitta Hildingsson var en av sex söderhamnare som felaktigt dödsförklarades av Pensionsmyndigheten. Hon blev mycket förvånad när hon fick beskedet i brevlådan.

– Det var lite konstigt. När jag funderat ett tag ringde jag till slut upp dem och frågade vad som hade hänt, berättar hon.

Enligt Pensionsmyndigheten har felet drabbat alla som varit gode män åt någon som avlidit under förra året.

En tanke som även hade slagit Birgitta Hildingsson.

– Jag var god man åt en person som dog förra våren. Jag funderade på om det egentligen skulle till hans dödsbo, säger hon.

Pensionsmyndighetens misstag ska lyckligtvis inte ha ändrat några uppgifter i folkbokföringen eller andra system. Så den här gången kom de drabbade undan med blotta förskräckelsen.

Mer läsning

Annons