Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det viktigaste är att ingen backar om drogerna"

/
  • Enhetschef Ann-Sofie Åhs Bodin välkomnar debatten om drogerna i Söderhamn.
  • På Beroendecentrum har man märkt av att droganvändningen både ökar och kryper ner i åldrarna.

Bilden som bland andra narkotikapolisen har av ett ökat drogmissbruk bland ungdomar i Söderhamn bekräftas av enhetschefen på Beroendecentrum, Ann-Sofie Åhs Bodin.

Annons

Ann-Sofie Åhs Bodin, enhetschef för Beroendecentrum och Sjövillan i Söderhamn, bekräftar bilden av att det finns mycket droger i Söderhamn och att droganvändningen kryper ner i åldrarna.

– Jag kan inte ange några siffror men ja, drogerna här är ett stort problem. Förutom de personer vi ser här på Beroendecentrum så finns ett stort mörkertal med unga som inte har någon kontakt alls med socialtjänsten eller vården. Det är ungdomar som inte syns i statistiken eftersom de inte finns på plats och svarar på CAN-undersökningar i skolan, till exempel. Det är bra att man försöker kartlägga narkotikabruket men man kan inte förbise dem som hamnar mellan stolarna. De ökar i antal och de har ett stort hjälpbehov, säger hon.

För att få möjlighet att drogtestas på Beroendecentrum har man tidigare varit tvungen att vara 18 år, men sedan i våras har man sänkt åldersgränsen till 15.

– De nya riktlinjerna är ett tydligt tecken på att allt fler yngre tonåringar tar droger, säger Ann-Sofie Åhs Bodin.

Dock är det många av de nya drogerna som inte syns i urinprov. Och det finns många tidigare okända preparat på gatan, enligt Ann-Sofie Åhs Bodins uppfattning.

– Man blandar ofta olika tabletter och droger som är köpta via nätet. Under all den tid jag jobbat med detta så har jag inte mött en enda person som haft något annat än blandmissbruk. Jag ser tydligt att vi har en förändrad drogkultur i dag som också är mycket liberalare än tidigare. Det stämmer att många tar sådant de inte ens vet vad det är och utsätter sig därmed för risker.

Att subutex och buprenorphine som skrivs ut till före detta heroinister är vanliga på gatan bekräftas också av Ann-Sofie Åhs Bodin.

– Många som inte går i sådan vård drogar sig med dessa mediciner, vilket är ett stort och utbrett problem.

Effekten av dessa tabletter, precis som hos bensodiazepiner som också är vanliga, är lugnande, muskelavslappnade och ångestdämpande.

– Man väljer droger efter det mående man har. När psykisk ohälsa och utanförskap ökar så är det klart att dessa droger fyller en funktion även om det är destruktivt och måste ses som ett självskadebeteende.

Den just nu pågående narkotikadebatten i Söderhamn välkomnas av Ann-Sofie Åhs Bodin.

– Det viktigaste av allt är att ingen backar om drogerna, diskussionen måste upp till ytan för att vi ska kunna hantera detta, säger hon.

Läs också:

"Antingen överlever jag eller så dör jag"

"Tillsätt en krisgrupp om knarket nu!"

Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall

"Bilden av Söderhamn som knarkstad är inte rättvis"

Forskare: "Det är en klassfråga att ungdomarna dör"

Mer läsning

Annons