Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var värt att satsa"

/
  • – Det var helt klart värt att satsa. Tillvaron känns mer stabil idag, säger Per Johnsson, som för ett år sedan flyttade till Söderhamn.
  • – Det var helt klart värt att satsa. Tillvaron känns mer stabil idag, säger Per Johnsson, som för ett år sedan flyttade till Söderhamn.

Per Johnsson går mot strömmen.
För ett år sedan flyttade han till Söderhamn för jobbets och trygghetens skull.
– Jag styr mer över mitt liv idag, säger Per Johnsson.

Annons

Kustkommunen Söderhamn förlorade kampen i länet.

Arbetslösheten var för hög, föräldrapenningen för ojämställd, befolkningsutvecklingen för negativ, medellivslängden och medinkomsterna för låga.

Men statistik är ett genomsnitt och vissa går mot strömmen.

För ett år sedan bestämde sig Per Johnsson för att flytta tillbaka till Söderhamn från Småland.

– Det var det bästa jag kunde göra. I Växjö bodde jag i en lägenhet i ett otryggt område. Jag fick vikariat från dag till dag och cyklade ibland en mil genom snö, för att komma till jobbet. Tillvaron var väldigt osäker, säger Per Johnsson.

– Idag bor jag och min fru i en gård på landet, jag fick jobb och min fru omskolar sig till förskollärare. Själv är jag målarlärling på Niclas Österberg måleri. Staden har vissa självklara fördelar, men på landet hade jag mer kontroll över tillvaron.

Söderhamn blev en kustkommun som fick fel branscher tilldelade. När försvaret avvecklade F 15 och kretskortstillverkningen på Emerson blev billigare utomlands försvann kroppspulsådern. På drygt tre år försvann över 2 000 jobb bara på Emerson. Idag har statliga verk som Pensionsmyndigheten och Skogsstyrelsen etablerat sig, och kundtjänstföretag nyanställer.

Men helt har man inte hämtat sig och den vackra skärgården har ännu inte genererat tillräckligt med turism för att lyfta kommunen. Däremot har närheten till Stockholm gjort att priserna på fritidshus gått upp.

Vi träffar Per Johnsson på Hällåsens IP. Han har precis avslutat ett av veckans fem träningspass. På SM senare i Falun hoppas han på en finalplats på 400 meter häck.

– Jag utbildade mig till idrottslärare i Gävle men det passade inte mig, så jag blev personlig tränare i Stockholm istället. Sen flyttade jag med min tjej till Växjö, men tillvaron stabiliserade sig aldrig. Så jag föreslog jag att vi skulle flytta hit upp. Jag är född och uppvuxen här.

– I maj i år gifte vi oss i Norrala kyrka. Att gifta sig där har jag funderat på sedan skolavslutningarna i grundskolan.

Hur övertalade du henne att flytta?

– Det var över jul och nyår. I Växjö var det regn, mörkt och blaskigt, snön var blandad med grus. Här låg det en meter vit snö över täkten. Landet kan vara fint.

Hur ser du på framtiden. Är du orolig över något?

– Nej, så länge ROT-avdraget är kvar finns det jobb för mig och relationen fungerar jättebra. Det jag oroar mig mest för är elräkningen. Kylan har sina nackdelar.

– Men jag ser ju samtidigt att kommunen förändrats en del. Mindre bad har försvunnit och lekplatser man själv lekte på har grusats igen. Den utvecklingen behöver brytas. Ändå var det helt klart värt att satsa, säger Per Johnsson.

Mer läsning

Annons