Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sydafrikanska samarbetet fortsätter

/
  • Fem delegater från Ugu District har besökt Söderhamn. Här tillsammans med Thomas Norgren och Maria Svensson från Söderhamns kommun.
  • Ntombifikile Gumede, borgmästare.

Under fyra dagar har en delegation från Ugu District Municipality besökt Söderhamn. Det är en del i det mångåriga samarbete som Söderhamns kommun haft med den sydafrikanska kommunen.

Annons

Fem representanter från Ugu District har varit i Söderhamn för att se hur bland annat vatten- och sophantering sköts här.

– Det har varit fyra fantastiska dagar och vi har lärt oss mycket om hur ni gör, säger Ntombifikile Gumede som är borgmästare i Ugu District.

Hon förklarar att vattensituationen skiljer sig väldigt mycket mellan länderna.

– Här finns vatten i överflöd, men vi försöker göra det bästa av det lilla vatten vi har, säger hon.

Läs också: Söderhamnspolitiker i Sydafrika.

Ett stort problem i Sydafrika är vattenförluster. Kommunstyrelseförvaltningens chef Thomas Norgren, som är värd för gruppen, berättar att det tidigare var så mycket som 43 procent av vattnet i Ugu District som gick förlorat. I dag är det enligt honom 28 procent.

– Planen är att vi ska kunna minska det ännu mer efter det här besöket, säger Ntombifikile Gumede.

En annan sak som delegationen tar med sig hem till Sydafrika är hur sopor hanteras i Sverige.

– Jag har inte tidigare sett att man sorterar så noga. Hos oss hamnar det mesta i en stor hög. Vi kanske sorterar ut glas, säger Ntombifikile Gumede.

Läs också: Kommuntoppar i Sydafrika.

Thomas Norgren betonar att även Söderhamn har ett utbyte av det här samarbetet. Genom att träffas och se olikheter kan man hitta lösningar som man annars inte skulle ha tänkt på. Han vill att samarbetet, som finansieras av EU-medel, ska fortsätta och det finns redan planer för att söka nya pengar.

– Vi kommer att söka för ett vatten- och sophanteringsprojekt. Det finns även mycket vi kan lära av varandra när det gäller integration, säger Thomas Norgren.

Läs också: Sydafrikas ambassadör på besök

Mer läsning

Annons