Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ska vara giltiga papper för att komma in på krogen"

De är olika regler som gäller i dörren på krogarna i Söderhamn.
Bara giltiga legitimationer gäller på O'learys. På Dr Jekyll & mr Hyde och Mousquet är det utseendet på besökaren som avgör.

Annons

Ingela Engberg på O'learys står själv inte I dörren, utan ett vaktbolag anlitas.

Hon tycker i och för sig att asylsökande med LMA-kort borde få komma in. Men det gör de inte.

- Alla legitimationer som är giltiga släpps in, så att det går rätt till.

Det innebär att asylsökande aldrig kommer in.

- Det är så det är, säger Ingela Engberg på O'learys.

På Dr Jekyll & mr Hyde, JH, är det utseendet på besökaren som avgör. Även om födelsedatan på besökarens LMA-kort visar att personen är äldre än 18 kan han eller hon stoppas, om man ser för ung ut.

- LMA-kortet är inte giltig legitimation. Därför gör vi en bedömning om de är över 18, har vi en misstanke om att de inte är 18 så släpper vi inte in dem, säger Svante Rasmark, som driver JH.

Dulent Dalikci äger Mousquet. Han står själv i dörren i bland och säger att det ofta är personer med LMA-kort som försöker komma in.

- Jag har diskuterat det här med polisen också. Det är den enda ID-handlingen de har. Ser de uppenbarligen äldre ut än 18 så ska de släppas in, säger han och fortsätter:

Han tror att det är annat än åldern som ofta hindrar asylsökande från att komma in på uteställena.

- Jag tror att krogarna retat sig på att de inte handlar någonting, det tror jag är grunden. Såna problem har jag själv upplevt. Det är ändå en affärsverksamhet vi håller på med, ingen fritidsgård. Folk som spenderar pengar uppskattas på ett helt annat sätt.

Mer läsning

Annons