Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ska inte behöva ta så här lång tid"

30 dagar har Försäkringskassan på sig att göra en utredning om sjukpenning. I Hans-Åke Lindbergs fall har det tagit dubbelt så lång tid.

– Det ska inte behöva ta så här lång tid, säger Mats Hedlund, Försäkringskassans områdeschef i Bollnäs.

Annons

Med en komplett ansökan och ett läkarintyg som är korrekt ifyllt ska det inte ta mer än 30 dagar för Försäkringskassan att besluta om sjukpenning. Mats Hedlund säger att rent generellt kan det ibland vara så att läkarintygen inte är tillräckligt utförliga. Då kan ärendet ta längre tid att handlägga, som i Hans-Åke Lindbergs fall.

– Har vi inte fått ett komplett utlåtande kan vi inte heller göra någon bedömning, säger Mats Hedlund.

Det kan även vara så att under de 30 dagarna det tar för Försäkringskassan att utreda ärendet kan det första läkarintyget hinna gå ut. Då måste man skicka in ett nytt, samtidigt som det första måste kompletteras.

– Det är en lag som ligger i botten för hur det här ska vara, och då måste man uppfylla vissa krav för att få ersättning, säger Mats Hedlund.

Enligt honom är det ibland så att läkarna tycker att intygen de skriver är tillräckliga, medan Försäkringskassan inte tycker det. För att det inte ska behöva bli som i Hans-Åke Lindbergs fall har myndigheten ett nära samarbete med landstinget.

Har den sökande några frågor om kompletteringarna hänvisas denne till Försäkringskassans kundcenter. Om inte kundcenter klarar av att svara på frågorna tar de kontakt med ärendets handläggare som i sin tur kontaktar den sökande. Så var det inte i Hans-Åke Lindbergs fall, han fick aldrig prata med sin handläggare.

Mer läsning

Annons