Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ligger centralt i människan att dansa"

Ännu råder det en febril föreningsaktivitet i bygdegården Vargens lokaler. Ett 20-tal buggdansare har precis tagit sig halvvägs igenom sin nybörjarkurs och börjar nu sätta stegen riktigt fint.

Annons

Genom de öppna fönstren på bygdegården Vargen hörs tonerna från såväl modern som mer traditionell musik. Samtidigt rör sig ett 20-tal dansare fram och tillbaka med någorlunda vana buggsteg inne i lokalen.

Läs också: Dansen är som friskvård för livet

För medlemmarna i dansklubben Faxe är det den femte träffen som arrangeras för nya dansare, under ledning av Birgitta Grahn och Lars Åke Björklund.

– Syftet är att ha roligt och våga dansa för att bli bättre. Det är nyttigt för hela kroppen och ger bra hjärnträning, säger Birgitta Grahn.

Hon har varit dansledare sedan 1994 och märker av ett ökat intresse för danskurserna. I år arrangerar föreningen kurser i pardanserna foxtrot och bugg, för såväl nybörjare som erfarna och barn.

– Det är en stor grupp som vill lära sig och vi peppar de för att de ska kunna dansa vidare ute på dansbanorna senare. Alla kan lära sig att dansa, det gäller bara att ha intresset, säger Birgitta Grahn.

Läs mer: På tårna med bugg

En som började i en nybörjargrupp och efter det har fortsatt att dansa är Anita Åhlenius. Sedan starten har hon gått flera kurser och finner i dag en stor glädje i dansen.

– Man får motion och blir glad efteråt. Men det är synd att inte fler killar upptäcker dansen, säger hon.

Vid årsskiftet får Vargen en ny ägare då bygdegården kan komma att byggas om till lägenheter. Vart medlemmarna i dansklubben Faxe kommer att dansa vidare är i dagsläget inte klart.

– Vi har pratat med flera aktörer om nya lokaler och ska även titta på några, säger Birgitta Grahn.

Läs också (Premium): Pensionärer lär sig bugga loss

Mer läsning