Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det känns som att jag blir smartare"

/
  • Axel Gustafsson, Hugo Mattsson, Elin Ademaj och Felix Sundgren testar programmering och Olivier Heidmann och Hariklia Tsalapatas i projektet Cminds tittar på.

Elever i Sandarne är testpiloter i det internationella projektet Cminds.

Annons

Projektet Cminds syftar till att hjälpa barn förstå problem enkelt via programmering i datorer.

Det startade i december 2010 och pågår ett halvår till. Det leds av Volos universitet i Grekland och innefattar, förutom Sverige och Grekland, Rumänien och Tjeckien. Här är Centrum för flexibelt lärande, CFL, delaktiga och elever på Sandarne skola testar och utvärderar programmen.

I två dagar är projektledare Hariklia Tsalapatas och Olivier Heidmann från Grekland på besök i Söderhamn och Sandarne för att se hur projektet och programmen fungerar i testklassen.

Samarbetet med det Grekiska universitetet och CFL är det tredje gemensamma. Projekten stärker och bygger upp nätverk mellan skolor i EU, enligt Hariklia Tsalapatas.

- Utbyten inspirerar och i det större perspektivet kan det ge bättre undervisning, säger hon.

Barnen löser olika pussel. På skärmarna syns en rad med fyrkanter och trekanter. Det gäller för barnen att lista ut vilken som är nästa symbol. Efter några försök lyckas Elin Ademaj och Felix Sundgren och skärmen lyser upp med ett stort "bravo". Barnen visar Hariklia Tsalapatas och Olivier Heidmann att de löst uppgiften.

De är imponerade när de ser hur barnen hanterar och löser problemen på skärmarna.

- Det här är roligt. Det känns som att jag blir smartare och förstår matte bättre, säger Hugo Mattsson i klass tre.

Mer läsning

Annons