Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det kan vara ett smart sätt att få ett plus ett att bli tre"

/
  • Måndagens sammanträde handlade till största del om motioner. Ingrid Bergström Nilsson (V) kommenterar här en motion om hedersrelaterat våld som Anders Ramstrand (KD) hade lämnat.

Ta mer social hänsyn och gör språket enklare i upphandlingar. Det föreslås i en motion som togs upp när kommunfullmäktige hade sitt sammanträde på måndagskvällen.

Annons

Sammanträdet för september månad var till en början en ganska ljummen historia. Många ärenden hade staplats på hög sedan förra gången, då all tid gick åt till diskussioner om budget och centrumplan.

Här kan du läsa en repris av vår liverapportering från kvällens sammanträde!

En fråga som väckte debatt var en motion om sociala kriterier för Inköp Gävleborg som sköter upphandlingarna åt kommunen. Motionen lämnandes av Carina Hedblom Eriksson (S) och Yvonne Steen (S) för ett drygt år sedan och handlar om att ta särskild hänsyn till sociala kriterier vid offentliga upphandlingar.

Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd, menar att det finns fler sätt att jobba med upphandlingar än vad man gör i dag. Att man ska ta mer social hänsyn är dessutom något som redan nämns i den rödgröna fyraårsbudgeten.

– Det som gör att det här så spännande är att man kan använda det för att göra andra saker. Om vi till exempel ska bygga en skola så vill vi gärna se att människor i Söderhamn som inte har jobb ska kunna komma i jobb när man gör det, säger Sven-Erik Lindestam och fortsätter:

– Det kan vara ett smart sätt att få ett plus ett att bli tre.

Oppositionsrådet Magnus Svensson (C) tycker att motionen är bra men att en viktig del saknas, nämligen kontakten med företagen. Han föreslog därför att motionen skulle återremitteras.

– När man inför nya regler och system så bör man ha ett samtal med företagare så att man får veta hur de ser på det. Det är nog väldigt bra med tanke på arbetslösheten men företagen ska ju klara av det. Om företagen inte kan ställa upp på det får vi bara fler arbetslösa, säger han.

I motionen föreslår man också att göra språket enklare och mer lättläst. Enligt motionsförfattarna ska man inte behöva vara jurist för att kunna läsa en upphandlingsbeskrivning.

– Många säger att de är svåra språkligt, då är det väl bra att det görs mer lättillgängligt. Det borde allt offentligt språk vara för dem som inte är vana vid myndighetstext. I ett samhälle så ska alla kunna vara med och tävla om resurserna. Den delen är bara bra, säger Magnus Svensson.

Läs också kommentaren "Mindre krångel helt rätt i tiden"

Under sammanträdet fick han medhåll av Anders Ramstrand (KD) som också menade att just företagarnas åsikt i det hela saknas.

Det slutade med en återremiss för förslaget. Nu ska frågan utredas ytterligare innan den kommer tillbaka till kommunfullmäktige.

Mer om upphandlingar:

Upplevelse när det lilla tar över

"Jag hade hoppats på en helt annan lösning"

Mer läsning

Annons