Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hedersrelaterade våldet finns även i Söderhamn

/
  • Iman Hussein är Söderhamns kommuns HRV-strateg, där HRV står för hedersrelaterat våld. I lördags föreläste hon i Missionskyrkan.

Nära 200 ungdomar som går i nian och tvåan på gymnasiet i Söderhamn är utsatta för våld eller hedersvåld i någon form.

Annons

Det hedersrelaterade våldet var temat på den årliga kvinnofrukosten på Missionskyrkan.

– Vi visste inte hur aktuella vi var när vi bestämde oss för detta, säger pastor Teta Backlund.

Hon tänker på Bjästa, på våldtäkten som ägde rum i en högstadieskola i ett "högsvenskt" område och där förövaren fick stödet i stället för offret.

Hederskulturer kan se ut på olika sätt. Det handlar aldrig om en isolerad företeelse där en man slår en kvinna. I begreppet hederskultur finns alltid en släkt – ett kollektiv – med egna uppfattningar om vad som rätt och fel. Och det är i första hand ungdomarna som hårdbevakas och utsätts.

– Barn får leka och vara med vilka de vill ända tills de kommer i puberteten, säger Iman Hussein.

Hederskulturen finns även i Söderhamn. Det vet Iman Hussein säkert nu. Hon har låtit alla elever i nian samt alla elever som går andra året på gymnasiet svara på en rad frågor.

Den visar att 196 ungdomar har utsatts på något vis. Det kan handla om allt från att ha blivit hårt kontrollerade av föräldrar, släkt och syskon, utfrysta, slagna, spottade på, inlåsta eller utkastade till att bli ivägskickade hemifrån.

Det viktigaste nu är att ta ungdomarna på största allvar, väcka samhället och kräva av alla som vistas i Sverige att svensk lag gäller och ska efterlevas av alla, tycker Iman Hussein.

– De mänskliga rättigheterna gäller för alla. Även för de här tjejerna. Alla har rätt till ett eget liv, säger hon.

Mer läsning

Annons