Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det har pekat rakt uppåt i år"

Söderhamnsbandet Hata Som Lejon vässar klorna för sitt första skivsläpp och ser tillbaka på en strålande live-sommar.

Annons

Efter en EP och en singel kommer nu första fulländaren efter en inspelning som inleddes under mellandagarna i fjol. En lång process, men värt väntan, enligt Söderhamnsbandets sångare Erik Thyr.

– Det ska framför allt bli skönt att spela alla låtar live. Vi har testat ett par men spelat i princip samma låtar i två år. Vi har redan börjar skriva nytt också, säger han.

Läs också: Söderhamnslejonen som spelar punk

Vår vackra stad är skivans titel, och eftersom bandet gräver där de står lär Söderhamnsbor hitta referenser bland skivans tolv spår.

– Hemstaden är en lätt grej att skriva om, folk kommer att känna igen sig. Sedan hur positivt det beskrivs vet jag inte, säger Erik Thyr.

Hans penna finns med i det mesta av bandets material, liksom Andreas Tengströms, men även Lars Petterson och Joel Lantz är med i låtsnickrandet.

– Alla tillför något, var och en gör det de är bra på, säger Erik Thyr.

Hur låter det färdiga bygget då? Hårt, punkigt och poppigt, är ord som sångaren använder för att beskriva sitt band. På bandets Facebook-sida finns en annan målande mening: "Rasande tvåtakt kombineras med snygga melodier och svenska texter ...".

– Nästan inget band låter som vi. Det finns en uppsjö av amerikanske band man skulle kunna relatera till, men inget som sjunger på svenska som vi. Inte fullt ut.

Den 7 november har bandet en privat releasefest, några veckor senare väntar en spelning som uppvärmare åt Lillasyster i Gävle. Det är den sista för 2015, ett år som varit fyllt av fina liveupplevelser med en klar topp.

– Att spela på Getaway rock var det absolut roligaste vi gjort. Vi får ut mycket av att vara förband, det brukar vara mycket folk då så det är perfekt. Och det är lättare än man tror att få såna spelningar, säger Erik Thyr.

Läs också: recension från Getaway rock

Han känner att det ligger helt rätt i tiden att släppa en platta nu. Bandet har spelat sig till en position inom genren och efter att bandet släppte smakprovet "Tunga steg" i början av sommaren har ett sug uppstått, säger Hata Som Lejon-sångaren.

– Att vi spelat en del stora livespelningar har del i det. I år har det pekat rakt uppåt för oss. Vi ser möjligheter att mycket kan hända efter den här skivan, eller kanske en till. Då tror jag att vi kommer att vara ganska kända i vår genre. Men annars vi har inget mål att försöka slå bredare, säger Erik Thyr.

Vår vackra stad släpps inte av något bolag, men bandet har fått in en tass bland de stora genom sin medverkan med låten "Äntligen fredag" på färska samlingsskivan Burn all the small towns vol 3, släppt av Burning Heart Records. Där hittas Hata som Lejon intill band som The Hives, Refused, Raised Fist och Millencolin.

Läs också: Melodier med mer mörker

Mer läsning

Annons